Tradiții

Rapsozi nemțeni – SIMONA MANOLACHE CIUNTEA, despre darul de a aduce bucurie prin cântec

Luna dedicată doamnelor și domnișoarelor o aduce între filele noastre pe interpreta de muzică populară Simona Manolache Ciuntea. Prezență delicată, modestă, dar talentată pe scena muzicii populare nemțene, artista este o mai veche colaboratoare a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.

Luna dedicată doamnelor și domnișoarelor o aduce între filele noastre pe interpreta de muzică populară Simona Manolache Ciuntea. Prezență delicată, modestă, dar talentată pe scena muzicii populare nemțene, artista este o mai veche colaboratoare a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.

Născută la Târgu-Neamț, protagonista noastră este absolventa Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Extensia Piatra-Neamț, este mămica a două fetițe superbe, Nadia și Ingrid, profesor coordonator al Cercului de Dans și Cânt Popular, din cadrul Palatului Copiilor Piatra-Neamț.

A debutat la vârsta de 11 ani pe scenă Casei de Cultură „Ion Creangă” din Târgu-Neamț, moștenind talentul din familie, de la mama sa.

„Îmi amintesc cu mult drag de faptul că la mine în familie toată lumea cântă, atât părinții cât și sora mai mică. Eram fascinată să mi se spună cum era când mama cânta la hora satului, la Cântarea României sau la balurile care se organizau în acea vreme”, povestește artista.

A crescut cu dragostea pentru muzica populară, primind îndrumare chiar din familie, apoi a  făcut parte din Ansamblul folcloric „Ozana”, alături de care a participat la evenimente sau diverse turnee pe perioada gimnaziului și a liceului, sub îndrumarea profesorului coregraf Dănică Gâtlan.

„Pe această cale aș vrea să îi mulțumesc mamei pentru că mi-a insuflat dragostea pentru folclor, pentru tradiții și obiceiuri. De mic copil am știut că îmi doresc să pășesc pe calea cântecului popular. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la debutul meu artistic și îi mulțumesc bunului Dumnezeu  pentru acești ani minunați, dar mai ales pentru cele mai mari binecuvântări, cele mai de preț daruri, fetițele mele, Ingrid și Nadia”, se destăinuie Simona.

A învățat cu deschidere de la fiecare artist întâlnit, din generația de aur a muzicii populare, a acordat maximă atenție modului în care trebuie ales repertoriul, felului în care trebuie să interpreteze, a învățat respectul față de portul popular, atitudinea pe scenă sau chiar modestia pe care o au marii artiști.

„Parcursul meu artistic a fost presărat cu roade frumoase, mă refer la premiile obținute în cadrul concursurilor și festivalurilor din țară, unde eram evaluată de specialiști, precum doamna Elise Stan, etnomuzicolog și realizator la Televiziunea Română, doamna Eugenia Florea. Aprecierea membrilor juriului m-a determinat să cred cu tărie în visul meu. În decursul anilor, am colaborat cu diverse televiziuni, iar fiecare apariție TV a reprezentat un plus în drumul meu către publicul iubitor de folclor”, mai spune artista.

Simona a reușit să-și îndeplinească unul dintre visurile sale, acela de a-și lansa primul album de muzică populară. Evenimentul s-a desfășurat pe 11 iunie 2021 și a fost organizat cu sprijinul Centrului pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saculare”.

Albumul intitulat „Moldovă, soră frumoasă” a fost realizat împreună cu Orchestra „Mugurel” din Chișinău, condusă de maestrul dirijor Ion Dascăl. Materialul discografic cuprinde un număr de 16 piese, care ilustrează cam toate tematicile din folclorul nostru românesc. În cadrul spectacolului de lansare au fost prezenți artiști dragi sufletului Simonei, ceea ce a făcut ca evenimentul să fie unul apreciat de participanți.

„Desigur că trebuie să mulțumesc tuturor celor cu care am colaborat până acum , de la care am învățat și cu care lucrez la piesele mele: doamna profesor Delia Stoian- Irimie, Marius Dochița, maestrul Ion Dascăl și Orchestra «Mugurel», maestrul Nicolae Botgros și Orchestra «Lăutarii» din Chișinău. Totodată, aș vrea să menționez că sunt onorată de colaborările frumoase cu Centrul de Cultură «Carmen Saeculare», dar și cu orchestra «Floricică de la munte»”, concluzionează Simona.

De câțiva ani, Simona Manolache Ciuntea este artistul-profesor care dăruiește, mai departe, din tainele folclorului, tinerelor generații de copii care îndrăgesc tradițiile și autenticitatea. Și-a descoperit misiunea de dascăl în cadrul Palatului Copiilor din Piatra-Neamț, unde coordonează Cercul de Dans și Cânt Popular. Descrie lucrul cu copiii ca pe un plus de bucurie în viața sa, iar una dintre cele mai mari satisfacții o simte când elevii îi spun că ea le este model și sursă de inspirație.

Ca orice artist care este într-o continuă evoluție și schimbare, Simona Manolache Ciuntea lucrează cu inspirație pentru realizarea celui de-al doilea material discografic. Se roagă pentru sănătatea ei și a familiei, pentru a avea puterea și creativitatea să aducă în față publicului spectacole și melodii frumoase, din suflet pentru suflet de român.

„Menirea mea ca interpret este aceea de a aduce bucurie oamenilor prin darul acesta atât de frumos pe care l-am primit de la Dumnezeu. Toate realizările de pe plan profesional mă împlinesc ca interpret, însă cea mai mare împlinire este atunci când ajungi la inimile ascultătorilor”, mai spune artista.

Autor articol: Oana-Talida COZMA