Inside CARMEN SAECULARE

„FLORICICĂ DE LA MUNTE“, LA 50 DE ANI

Între 13 şi 15 august 2021, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ a celebrat, alături de publicul din întregul ţinut, cei 50 de ani de activitate ai Ansamblului folcloric „Floricică de la munte“.

În ziua de 11 august 1971, cotidianul „Ceahlăul“, care se distribuia în tot judeţul Neamţ, titra pe prima pagină: „Ia fiinţă ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEŢULUI NEAMŢ“, numele „Floricică de la munte“ fiind pomenit atunci pentru prima dată în mod public.

Din 1971 şi până astăzi, în decursul a cinci decenii, Ansamblul a reprezentat folclorul din zona etnografică a ţinutului Neamţ în concursuri şi festivaluri pe scenele naţionale, precum şi folclorul din întreaga Românie, în cadrul evenimentelor artistice desfăşurate peste hotarele ţării, culegând aprecieri şi aplauze.

Pe scena evenimentului de la jumătatea acestei luni s-au reunit toate generaţiile de dansatori, instrumentişti şi interpreteţi, din marea familie a Ansamblului „Floricică de la munte“.

Alături de artiştii nemţeni sărbătoriţi de întreaga comunitate au evoluat nume importante ale folclorului românesc.

Organizatorii, Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Piatra-Neamţ, au pregătit pentru cele trei zile cât a durat evenimentul o serie de surprize care să întregească atmosfera de mare sărbătoare a folclorului nemţean.

Deocamdată vă aducem la cunoștință că sâmbătă, 14 august, s-a desfăşurat simpozionul cu tema „Tradiţie: identitar versus clişeu cultural“. În aceeaşi zi a fost lansată lucrarea monografică „FLORICICĂ DE LA MUNTE“ – 50 DE ANI DE JOC ŞI CÂNTEC STRĂMOŞESC“, realizată de Editura Nona a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ.

Cu alte amănunte vom reveni în numărul nostru următor.

Autor articol: Valentin ANDREI
Foto: Octavian POPA