Inside CARMEN SAECULARE

Târgul de Sfântă Mărie Mare

Luna august aduce la Neamț, în prim plan, mult așteptatul Târg de Sfântă Mărie Mare, ajuns la ediția a II-a. Evenimentul a fost organizat cu implicarea echipei Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, coordonată de managerul Carmen-Elena Nastasă, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Neamț. Ca și anul trecut, Primăria Municipiului Piatra-Neamț a fost partener în acest proiect ce își propune promovarea și valorificarea meșteșugului tradițional.

Timp de trei zile, 27 de meșteri populari iscusiți, din toate zonele județului dar și din alte colțuri ale țării, și-au prezentat produsele făurite cu drag și pasiune pentru tradiție. Între 13 și 15 august, Parcul Central al orașului Piatra-Neamț a găzduit generosul târg sub genericul arhaic „Avem di tăti“. Ceramică de Horezu sau de Corund, personaje din poveștile lui Creangă, modelate în lut, bâte, toiege, baltage, măști populare, ii tradiționale, catrințe, podoabe, decorațiuni realizate din împletituri din sfoară, decorațiuni din sticlă, țesături autentice, obiecte de lemn sculptate cu migală, precum și tradiționalele dulcețuri și zacuște, ceaiuri și tincturi sau siropuri bio, toate acestea și-au găsit cumpărătorii pe parcursul celor trei zile de expoziție cu vânzare.

Târgul de Sfântă Mărie Mare îşi propune readucerea în prim plan a târgurilor tradiționale de odinioară, punerea în valoare a culturii populare, precum și încurajarea, stimularea şi susţinerea meşteşugurilor tradiţionale în judeţul Neamţ, dar și promovarea meșterilor populari.  De asemenea, organizatorii își doresc stimularea cererii pentru produse realizate de acești creatori și familiarizarea tinerei generaţii cu activităţile specifice privind practicarea unui meşteşug.

Târgul s-a suprapus anul acesta cu evenimentul emblematic dedicat Ansamblului Folcloric „Floricică de la Munte“, care a marcat 50 de ani de activitate. Astfel, vizitatorii târgului s-au bucurat și de trei seri speciale, dedicate folclorului autentic.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA