Ani de liceu

Machiajul artistic – de la hobby la un stil de viață

Machiajul poate însemna diferite lucruri pentru fiecare persoană. Poate aduce încredere în propria persoană, poate ascunde imperfecțiuni sau poate chiar crea o altă persoană cu o perspectivă diferită asupra felului în care se vede.

Pentru mine însă, este principală modalitate prin care pot să mă exprim liber. Este o pasiune pe care o aveam încă de mică, uitându-mă pe youtube la diferite tutoriale de machiaje simple, zilnice sau pentru diferite evenimente și ușor, ușor m-am transpus mai mult pe latura artistică a machiajului: pictura pe față sau, cum este numit la nivel internațional, „face painting“.

De curând însă mi-am luat responsabilitatea de a mă expune și pe rețelele de socializare. Am ezitat puțin la început, întrucât nu credeam că stăpânesc atât de bine această artă și că încă nu eram pregătită, însă am încercat. Iar comentariile pozitive, susținerea atât din partea prietenilor, a familiei, cât și din partea unor persoane publice mai cunoscute care m-au remarcat, mi-au creat motivația să fac din această pasiune un stil de viață.

Am început ușor, mai întâi recreând câteva machiaje inspirate de la influencerii care mi-au captat atenția asupra muncii lor, iar apoi am început să-mi las imaginația să zboare și să creez tot felul de machiaje artistice abstracte. Am desenat atât peisaje cât și simple obiecte, animale sau chiar evenimente.

Pe unul dintre machiajele cu care pot spune că mă mândresc l-am realizat în urmă cu aproximativ un an și am încercat să reprezint incendiul devastator din Australia, care a lăsat un număr mare de animăluțe fără casă. Acest eveniment  a avut un impact destul de mare asupra mea și mi-a dat frâu liber imaginației pentru a o transpune într-un machiaj artistic.

Pot spune că de când am început această nouă etapă a vieții mele, am dobândit o imaginație mult mai bogată,  mi-a arătat o altă latură a propriei persoanei și cumva mi-a dat încrederea că în sfârșit mi-am găsit un hobby de care mă bucur din plin.

Timpul acordat pentru realizarea acestor machiaje diferă de la caz la caz. Fiecare necesită multe ore de lucru, de la trei la chiar șapte ore, însă rezultatul mereu mă satisface și îmi dă o bucurie aparte.

Când am început această experiență nu mă așteptam că voi progresa și îmi voi îmbunătăți atât de bine abilitățile în artă – ce e drept încă mai necesit ore de practică, însă consider că am evoluat enorm, dacă e să compar primul machiaj artistic realizat cu ultimul.

Dintotdeauna am fost pasionată de lumea artei, iar machiajul artistic este forma care mi se potrivește cel mai bine. Poate chiarvoi reușesc să fac din acest hobby o carieră, întrucât sunt dispusă să-mi dedic destul de mult timp imaginației, originalității și talentului.

Sonia Dănilă
(clasa a XI-a E, Colegiul Național „Calistrat Hogaș“)