Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Pomana porcului sau tochitură moldovenească

Decembrie aduce pe mesele românilor și preparatele tradiționale sau pomana porcului, așa cum este denumită, în popor, tochitura.

Tradiția spune că pomana porcului se pregătește chiar pe 20 decembrie, de Ignat. Iar acest obicei întregește ritualurile din preajma Crăciunului. Cu o noapte înainte, tradiția vorbește că porcii se vizează cu mărgele roșii la gât, semn că vor fi sacrificați.

Obiceiul tăierii porcului are rădăcini în tradiția precreștină de sacrificare rituală, care se face la sfârșitul unui an, pentru bunăstarea celui care urmează. Acest ritual este păstrat și astăzi la sate, în gospodăriile creștine. 

De Ignat, după tăierea porcului, gazdele pregătesc o masă pentru toți cei care au ajutat la sacrificare animalului. De aceea, masa este denumită pomana porcului și se pregătește într-un ceaun de tuci. Pomana porcului sau tochitura se face din carnea care provine din toate părțile animalului, dar se adaugă și cârnați sau alte preparate tradiționale, tot din carne de porc.

În continuare vă prezentăm rețeta specifică județului Neamț, în zona Borlești, prezentată de către specialiștii de la „Dor de han“.

Pentru patru porții de tochitură, avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 600 gr pulpă de porc
  • 200 gr mușchiuleț de porc afumat
  • 100 gr cârnați de porc afumați
  • 10 căței de usturoi
  • 100 gr ulei de floarea soarelui
  • 200 gr vin rose
  • 200 gr apă
  • Sare – după gust
  • Piper – după gust

Carnea se porționează cubulețe și se pune în ceaun, la prăjit, cu ulei, timp de 30 de minute. Se amestecă bucățile de carne până se rumenesc pe toate părțile, apoi se adaugă mușchiulețul de porc și cârnații, cu vinul și apa și se lasă la fiert. Se adaugă usturoiul pisat mărunt, sare și piper, se amestecă cu toate ingredientele și se mai lasă la fiert câteva minute.

Pentru un plus de savoare, la „Dor de Han“, gazdele noastre, se servește pomana porcului cu mămăliguță caldă și murături asortate. De pe masă nu va lipsi carafa cu vin alb, iar la desert, cozonacul proaspăt și colacul tradițional.

Să aveți poftă!

Rubrică realizată cu sprijinul
restaurantului Dor de Han 

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA