Neamțul în imagini

Magia obiceiurilor de iarnă

E decembrie și timpul s-a scurs nebun peste încă un an din tolba vremurilor noastre. Și dacă nu sărbătorile de iarnă sunt cele mai așteptate dintr-un an, atunci care sărbători ar fi? Iubim iarna cu toată ființa noastră pentru că acum amintirea copilăriei este mai vie ca niciodată, pentru că ninge și bucuria e la ea acasă sau pentru că e perioada darurilor. Motivele pot fi nenumărate dar tot am ajunge să recunoaștem că iubim iarna și decembrie pentru frumusețea și farmecul sărbătorilor, datinilor și obiceiurilor care ne bucură ființa. Iubim decembrie pentru feeria din sate și orașe, pentru miile de luminițe, pentru colindători, miros de portocale și scorțișoară și sunetul zglobiu al clopoțeilor.

Tărâm binecuvântat, România continuă să aibă unele dintre cele mai frumoase tradiții de iarnă, iar obiceiurile și sărbătorile sunt, încă, păstrate cu dragoste și prezentate noilor generații.

,,Colț de rai“, Neamțul este păstrător de tradiție și reunește sub genericul Festivalului ,,Steaua sus răsare“, anual, zeci de urători din toate colțurile județului, din țară sau de peste Prut. Capre mute sau sure, urși, cerbi, căiuți, arnăuți, mascați, cete de urători și colindători ne luminează cu gânduri curate și strigături de protecție la trecerea dintre ani. Magia nu poate fi redată în cuvinte, dar poate fi simțită, trăită, inspirată adânc și păstrată vie în inimile noastre.

,,Neamțul în imagini“ ne dăruiește un potpuriu de fotografii realizate de-a lungul anilor, ce relevă adevărata bucurie a sărbătorilor de iarnă, datinile și tradițiile noastre strămoșești, adevărat tezaur al sufletului românesc.

Autor articol: Oana-Talida COZMA  
Foto: Octavian Popa