Inside CARMEN SAECULARE

Mergi mai departe!

Editorial Carmen-Elena NASTASĂ - Mergi mai departe!

De câte ori te-ai simțit vinovată astăzi? Fie pentru că nu ai acordat suficientă atenție cerințelor copiilor tăi, fie pentru că ai dormit peste măsură și ai întârziat la o întâlnire importantă, fie pentru că ai întrerupt din nou dieta? Sau, lucruri mai grave – ai rănit pe cineva, ai nedreptățit pe cineva, ți-ai vărsat frustrările pe un coleg. Vina este o certitudine. Asta pentru că, de dragul vieții în societate, renunțăm la unele dorințe individuale și stabilim reguli și legi.

Toată lumea simte la un moment dat în viață sentimentul de vinovăție, dar noi, femeile, tindem să dramatizăm. Și, într-o societate care ni se cere să fim mame dar și iubite perfecte, să rămânem frumoase și tinere și să împăcăm toate acestea cu succesul profesional, nu este de mirare că uneori ai senzația că greșești.

Probabil ai făcut greșeli pe care le regreți, dar a greși e omenește. Nu cred că poți evolua fără a face greșeli pe parcurs. Cu ajutorul lor poți dobândi înțelepciunea vieții, poți ajunge la concluzia că nu ești pe drumul corect, că putem să evaluăm progresele noastre de până acum și să întocmim un nou plan dacă nu suntem mulțumite de noi. De asemenea, ele ne arată că ceea e bun pentru alții, nu e neapărat bun și pentru noi.

Da, a greși este omenește, dar vinovăția se poate instala în mintea ta și poate genera tulburări emoționale și fizice. Așa că, să încercăm să nu experimentăm doar partea rea a vinovăției. ci acea parte care ne motivează să ne schimbăm comportamentul în bine odată ce ne recunoaștem greșelile.

Toți oamenii fac greșeli. Nu ești o excepție de la această regulă. Nu există ființă umană perfectă, fără defecte și fără povești dureroase, fără momente de vulnerabilitate. Deci, chiar dacă ai făcut o greșeală mare, accept-o. A accepta nu înseamnă a nu face nimic în privința situației tale sau a admite că ești o persoană oribilă. Dimpotrivă, acceptarea demonstrează dorința de a face față consecințelor acțiunilor tale și de a te schimba în bine.

Poți avea regrete, poți fi tristă, poate frustrată și e în regulă să se întâmple asta. Una dintre cele mai valoroase caracteristici ale ființelor umane este capacitatea de a trece mai departe după un eveniment negativ.

Așa că acordă-ți puțin timp ca să poți digera circumstanțele situației în care te afli, ia deciziile cele mai bune pentru tine și mergi mai departe.

Da, mergi mai departe!

Autor articol:
Carmen-Elena NASTASĂ, manager