Inside CARMEN SAECULARE

STRATEGII CULTURALE – ION ALBU, „tezaur uman viu“ al Neamțului

ION ALBU, „tezaur uman viu“ al Neamțului

Anul acesta, pentru prima dată la Neamț, ajunge titlul de ,,Tezaur uman viu“, un titlu râvnit în rândul meșterilor populari și al păstrătorilor de tradiții autentice. Ion Albu, făuritorul de măști populare de la Neamț, este fericitul posesor al distincției, el fiind primul din istoria județului care reușește să convingă comisia națională din cadrul Ministerului Culturii.

Proiectul „Tezaure umane vii“ este o inițiativă UNESCO care are în vedere salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Demersul își propune recunoașterea și creșterea vizibilității pentru păstrătorii și transmițătorii tradițiilor, obiceiurilor și datinilor străbune.

Dragostea pentru tradiții și dibăcia în realizarea măștilor populare l-au făcut pe Ion Albu un cunoscut meșter popular pe meleagurile românești. Recunoașterea sa este una și la nivel internațional, reprezentând cu mândrie țara noastră și satul nemțean la expoziții și târguri în Statele Unite ale Americi și în Europa.

Personalitate complexă în lumea satului nemțean, Ion Albu și-a dedicat viața meșteșugului tradițional, obiceiurilor, datinilor strămoșești și dansului popular. Fondator al Ansamblului de Obiceiuri Populare „Aşa-i datina la noi“ şi membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, este cunoscut pentru dăruirea și pasiunea sa pentru arta populară și tradițiile legate de sărbătorile de iarnă. Iscusitul meșter făurește, încă din adolescență, măști populare specifice sărbătorilor de iarnă pentru urătorii din toată zona Moldovei și chiar din alte părți ale țării. Pentru îndeletnicirea sa, talentul și dibăcia cu care este înzestrat, creatorul este căutat pe tot parcursul anului. „Am pornit să fac măștile populare dintr-o glumă, în ′64, când am învățat meșteșugul de la un unchi. De atunci fac măști și oriunde am locuit am continuat să lucrez și să coordonez mai multe ansambluri folclorice. Am încercat să păstrez aceste tradiții moștenite din străbuni. Îmi doresc să se implice în continuare și cei de la județ și Centrul pentru Cultură, să reușim să păstrăm tradițiile. Sunt foarte frumoase, suntem apreciați cu ele și e păcat să le pierdem“, a povestit meșterul Ion Albu. 

Creatorul măștilor populare de la Timișești a activat de-a lungul timpului ca instructorcoordonatorîn cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ. Astfel, a îndrumat mai multe serii de învățăcei în lumea dansului popular sau în tainele confecţionării măştilor tradiţionale.

În cadrul unei întâlniri online organizată de comisia națională a Ministerului Culturii, au fost invitați cei 12 păstrători de tradiție declarați ,,tezaure umane vii“ în anul 2021, precum și reprezentanții centrelor culturale din țară. Cu acest prilej câștigătorii, oameni de valoare pentru comunitățile pe care le reprezintă, au fost felicitați, acordându-se diplomele și mult râvnita titulatura de ,,Tezaur uman viu“.

„Felicitări domnului Ion Albu pentru titlul obținut. Dumnealui este un colaborator foarte important al Centrului pentru Cultură «Carmen Saculare» Neamț. Mi-aș dori ca acest proiect «Tezaure umane vii» să nu fie doar un proiect științific în urma căruia se acordă o diplomă. Avem nevoie de finanțare pentru a putea să promovăm și să sprijinim meșterii populari. Pentru acest lucru avem nevoie de o bază legală. Sunt câțiva ani de când așteptăm legea meșterilor populari. Cred că avem nevoie de o strategie, iar implicarea Ministerului Culturii trebuie să fie mult mai consistentă. Dacă ne pierdem identitatea noastră națională, nu mai rămânem cu nimic și chiar avem cu ce ne mândri“, a declarat Carmen-Elena Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

La Neamț, președintele Consiliului Județean Neamț a fost cel care a înmânat diploma ,,Tezaur uman viu“ meșterului popular Ion Albu, singurul păstrător de tradiție care a primit onoranta titulatură.

,,Am avut deosebita bucurie de a-l cunoaște personal și premia pe nemțeanul Ion Albu, meșter făuritor de măști populare, cel pe care Ministerul Culturii din România l-a desemnat «Tezaur uman viu». Nominalizarea meșterului popular Ion Albu din comuna Timișești în acest program național denumit «Tezaure umane vii», care se derulează în țară din 2010, a fost făcută de către Centrul pentru Cultură şi Arte «Carmen Saeculare» Neamţ. Alături de făuritorul de măşti populare din Timişeşti, Ministerul Culturii a desemnat cu acest titlu onorific alte 11 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial din Sibiu, Vâlcea, Bistriţa, Harghita, Hunedoara, Bihor, Mureş, Braşov, Maramureş, Cluj.
Sunt extrem de încântat de decizia comisiei naţionale, formată din specialişti în domeniul etnologic şi etnografic, care prin acordarea premiului nemțeanului Ion Albu confirmă că în zona noastră se duc mai departe datinile și obiceiurile populare.
Îl felicit pe Ion Albu pentru toate creațiile sale deosebite, așa cum îi felicit pe toți cei care se implică în susținerea patrimoniului cultural material. Dintotdeauna mi-a plăcut tot ceea ce înseamnă folclor, tradiții și obiceiuri și tot timpul voi susține acest important capitol care are legătură cu trecutul nostru ca popor!“,  a precizat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Implicat în transmiterea și conservarea datinilor și obiceiurilor strămoșești, Ion Albu reprezintă modelul autentic de om dedicat satului românesc, cu drag pentru tradiție și arta populară. Distincțiile și premiile obținute în ani de trudă certifică încă o dată că Ion Albu este o personalitate marcantă și emblematică a vetrei Neamțului și a zonei Timișești.

Autor articol: Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA, Ciprian AILENI