Inside CARMEN SAECULARE

„ARMONII PASCALE“ 2022

Anul acesta, proiectul „Armonii Pascale“, organizat începând cu 2009 în fiecare primăvară de către Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ, a cuprins o serie de trei evenimente cultural artistice.

A fost mai întâi Concertul de pricesne din 10 aprilie, de la sala „Calistrat Hogaș“ a Consiliului Județean Neamț, urmat de două ample spectacole dedicate Sărbătorii Floriilor, unul desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț (14 aprilie), celălalt la Muzeul Satului din București (17 aprilie).

CONCERT DE PRICESNE ŞI EXPOZIŢIE DE ICOANE

În perioada prepascală, una de primenire spirituală şi nu numai, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ a organizat duminică, 10 aprilie, CONCERTUL DE PRICESNE,susţinut de grupurile vocale „Floare de colţ“, „Sânzienele“ şi „Muguraşii de la Ghindăoani“, coordonate de Georgiana Şerban Axinte, profesor de canto tradiţional în cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ. Alături de tinerii artişti, pe scenă s-au mai aflat pianistul Ciprian Chirvase, precum şi preotul Ionuţ Lupeni, cel care a vorbit auditoriului despre perioada Postului Paștelui, intervenţiile sale fiind grupate într-un mănunchi denumit generic Cuvinte de folos.

Evenimentul a fost întregit de EXPOZIŢIA DE ICOANE, creaţii ale Ceciliei Hăisan, cunoscut meşter popular al zonei Neamţ.

FLORIILE-N SĂRBĂTOARE“, LA PIATRA-NEAMȚ ȘI LA BUCUREȘTI

Evenimentul artistic dedicat Sărbătorii Floriilor i-a avut drept protagoniști pe membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte“(coordonator: Dedilia Popovici; conducerea muzicală: Călin Corai), grupul vocal „Floare de colț“ (coordonator: Georgiana Șerban Axinte) și membrii Ansamblului de cântece populare „Nemțișorul“ (coordonator: Laurențiu Marian).

„ARMONII PASCALE“ 2022

Spectacolul, care s-a desfășurat pentru prima oară la sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamț, a fost prezentat și la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“, acolo unde tinerii artiști nemțeni au fost invitați să se alăture colegilor lor din țară, participanți la un amplu program folcloric: Grupul „Fluierașii“ de la Dobrotești-Merișani (jud. Teleorman), Ansamblul folcloric „Gorjeanca“ (Târgu Jiu, Gorj), Florin Ologeanu, (jud. Teleorman), Florin Pârlan (jud. Teleorman), Gheorghița Nicolae (jud. Olt), Narcisa Băleanu (jud. Mehedinți).

Autor articol: Valentin ANDREI
Foto: Octavian POPA
Grafică afișe: Ciprian AILENI