Inside CARMEN SAECULARE

Muzica și pictura s-au îmbinat armonios în cadrul evenimentului „Citadele culturale nemțene“

Muzica și pictura s-au îmbinat armonios în cadrul evenimentului „Citadele culturale nemțene“

Pe 2 și 3 iunie 2022, la Piatra-Neamț și Târgu-Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, în parteneriat cu Asociația „Pro Valores“ și Casa Culturii „Ion Creangă“ Târgu-Neamț, a organizat evenimentul „Citadele culturale nemțene“, în fapt o întâlnire sincretică, în care s-au îmbinat muzica și arta plastică. Protagoniști au fost membrii excepționalului ansamblu „Musica Viva“ și pictorul Ștefan Potop.

Programul desfășurat sub genericul „Călătorie în lumea dansului“ a cuprins opusuri de: Constantin Dimitrescu, Frederic Chopin, Fazil Say, Paul Constantinescu, Manuel de Falla și Bella Bartók.

Ansamblul „Musica Viva, fondat în 2005 de către pianista Andreea Butnaru și violoncelistul Florin Mitrea, este gândit, conceput și realizat ca o manifestare dinamică a muzicii camerale clasice. Pasiunea pentru muzica de cameră a dat naștere, de-a lungul anilor, unor proiecte de succes realizate în țară și în străinătate. Muzicieni cu studii la Berlin, Andreea Butnaru este cadru didactic al Universității Naționale de Muzică din București, iar violoncelistul Florin Mitrea este solist instrumentist și șef de partidă al Orchestrei Naționale Radio. În anul 2019, Ansamblul „Musica Viva“ a realizat un compact disc inedit: „O călătorie în secolul XX“ – Sonate pentru violoncel și pian de Martinu, Sostakovici și Poulenc.

Pictorul Ștefan Potop s-a născut la Tazlău, județul Neamț, în 1960. A urmat Liceul de Artă din Bacău și Facultatea de Arte Plastice „George Enescu“ din Iași, promoția 1987, cu Diploma de licență în profilul Arte Plastice, specializarea Pictură, restaurare. Este profesor la Liceul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra-Neamț și președinte al Filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Lucrările sale au făcut obiectul unor expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate: Piatra-Neamț, Iași, Bacău, București, Chișinău, Veneția, Praga, Bruxelles.

Autor articol: Valentin ANDREI