Tradiții

Producători locali – Silvia și Dan și lumea genților din piele

Descoperim în aprilie, la rubrica Producătorilor locali, pe Silvia și Dan Ionescu. Cei doi soți creativi au pus în 2001 bazele unui atelier de marochinărie. S-au extins, apoi au făcut restructurări, pentru ca astăzi să găsească formula completă, aceea de a lucra în familie genți personalizate pentru clientele care îi prețuiesc și le sunt aproape.

Sămânța a fost pusă acum 39 de ani. Socrii mei au fost croitori și aveau o bucată de piele de vițel cu păr. Acea piele a ajuns un plic formidabil, pe care îl am și acum”, își amintește protagonista noastră.

Silvia este partea creativă în afacere, fiind pasionată de fashion, artă și frumos, în timp ce soțul, Dan, este cel care reușește să dea viață proiectelor.
„Partea de modă m-a atras tot timpul. Gențile au fost mereu o pasiune pentru mine, dar am putut să o pun în practică doar cu ajutorul soțului meu. El este partea tehnică la atelierul nostru”, explică Silvia.

Sub brandul Silvie, atelierul de genți a prins contur din 2001. „Am fost mici, apoi destul de mari, pe urmă a fost anul 2008 unde pentru noi totul s-a prăbușit, dar important este că ne-au rămas alături cliente transformate în prietene, care ne-au susținut din toate punctele de vedere. Nouă ne place să rămânem unite, să fim un punct de stabilitate”, mai povestește producătoarea.

Au trecut de la extaz la agonie, apoi și-au revenit, totul în încercarea de a realiza genți din piele autentice, de calitate, făcute cu dragoste, în familie. Au fost la un pas să renunțe, dar au găsit motivația în cei care le poartă creațiile.

„În ianuarie 2023, am vrut să închidem activitatea, dar iarăși clientele-prietene ne-au zis că nu este cazul. De 7 ani ne-am mutat atelierul la 20 de km de Piatra-Neamț, la Oșlobeni. Atelierul se află într-o grădină cu 300 de trandafiri de dulceață. Mișcarea asta ne-a adus mai multă stabilitate și am învățat ritmul naturii. Acum suntem doar eu și Dan în micul nostru atelier. Eu mă ocup de marketing-promovare. Pe partea de design-modele suntem trei: eu, Dan și fiica noastră, care este absolventă de scenografie. Partea tehnică și realizarea genților reprezintă partea exclusivă a lui Dan”, mai spune producătoarea.
Activitatea a fost rebrenduită – Silvia și Dan – continuând tradiția. Cu ajutorul fondurilor europene pe care le-au accesat cu succes în urmă cu 5 ani, atelierul Silviei și a lui Dan a beneficiat de achiziționarea unei imprimante profesionale UV. Pentru confecționarea genților calitative, materia primă utilizată este pielea naturală, dar sunt folosite și alte materiale special concepute pentru genți, cum ar fi canvasul de bumbac.

„Cel mai mult lucrăm personalizat. Noi facem propunerile de modele, iar clientele noastre își personalizează gențile din pielea și culoarea dorită. Practic, este un fel de parteneriat. Mie îmi place să spun că dacă nu făceam genți, eu eram clienta mea”, relatează Silvia.

Anul trecut, în toamnă, Silvia și Dan au fost invitați să participe la singurul târg de design din piele din țară, #Materia. Experiența a fost o reală bucurie și le-a întărit convingerea că sunt pe drumul cel bun.

2024 a debutat cu lansarea unei colecții de accesorii din piele pentru gât. Astfel, cei doi soți au dorit să promoveze sustenabilitatea și să valorifice bucățile de piele rămase de la croit, reducând astfel și deșeurile.

Au experimentat poziția de traineri în cadrul unor ateliere reușite, care au adus la lumină confecționarea produselor din piele, la invitația Asociației Satul Sustenabil, din Borlești, iar inițiativa va fi dusă mai departe cu organizarea unor noi astfel de ateliere de creație.

Proiectul Silviei și a lui Dan poate fi accesat în online sau la Oșlobeni, acolo unde îi găsiți fizic, la croit genți sau în grădina de trandafiri. Articolul a fost doar o nouă bucurie de a aduce între paginile revistei Coolt Neamț oameni creativi, care fac lucruri deosebite la noi în județ.

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Asociația Satul Sustenabil