Inside CARMEN SAECULARE

Secrete de frumusețe de la bunica – ATELIER DE FABRICAT SĂPUN DE CASĂ

Toată lumea a auzit de fel de fel de secrete de frumusețe, moștenite de la mama sau de la bunica, dar câte dintre noi le-am și pus în aplicare? În ciuda faptului că trăim într-o perioadă în care piața produselor cosmetice și a săpunurilor este extrem de variată și ofertantă, există totuși o reîntoarcere și o preocupare pentru produsele naturale, pregătite cu dragoste, acasă.  Obiceiul moștenit de la bunici și străbunici, acela de a prepara săpunul în casă, a devenit, astăzi, o nouă preocupare pentru doamne și domnișoare.

Sub genericul Secrete de frumuseţe de la bunica“, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, în parteneriat cu Cosmetice naturale „Roua dimineţii“, a organizat în luna februarie un prim atelier de fabricat săpun de casă. Evenimentul s-a bucurat de interes atât din partea tinerilor, cât și a persoanelor în floarea vârstei. Dacă te-ai întrebat de ce ar fi necesar să înveți să fabrici chiar tu săpun acasă, trebuie să știi că preocuparea poate deveni o pasiune, o necesitate, dacă dorești să folosești produse cosmetice naturale, dar poate deveni și o mică afacere dacă te implici trup și suflet.

Simona Barna, cea care a fost îndrumătorul acestui curs, este formator autorizat, inginer chimist, asistent universitar şi cercetător în cadrul Facultăţii de inginerie chimică şi Protecţia mediului. Ea a deslușit pe îndelete, pe parcursul a opt ore, tainele din fascinantul domeniu cosmetic.

Cursanții au putut învăța despre noțiunile teoretice referitoare la prepararea săpunului solid, diverse formule, și despre influența compoziției chimice a ingredientelor vegetale utilizate. Tot în cadrul cursului, cei interesați de secretele realizării săpunului natural, de casă, au deprins tehnici de preparare și au aflat cum pot face cele mai bune achiziții de materii prime și ustensile necesare preparării săpunului natural.

„Un alt aspect important pe care l-am predat la curs a fost conceperea formulelor de săpun natural, în funcţie de destinaţia acestuia. Putem fabrica săpun de casă pentru copii, pentru persoane alergice sau pentru persoane cu piele uscată/ grasă sau normală“, ne-a explicat Simona Barna, formatorul cursului.

Atelierul de fabricat săpun nu a fost lipsit de cea mai interesantă parte, cea practică. După teorie și studiu, cursanții au manufacturat două formule de săpun natural. Vă prezentăm în imagini ce minunății au fost realizate din uleiuri esențiale, plante aromatice, sodă caustică și coloranți alimentari.

Pentru că prima ediție a atelierului de fabricat săpun s-a bucurat de un real succes, organizatorii au decis ca în luna martie să fie organizată o nouă sesiune de studiu, pentru cei care s-au inițiat deja în acest domeniu.