Neamțul în imagini

Simbolistica mielului de Paște

NEAMȚUL ÎN IMAGINI - Simbolistica mielului de Paște

Luând ca reper simbolistica, miturile și tradițiile Sărbătorilor Pascale, vă aducem în atenție, la rubrica „Neamțul în imagini“, crâmpeie fotografice din viața la stână. Așa cum v-am obișnuit, protagoniștii noștri sunt fotografii de la Foto Club Neamț, care au imortalizat momente unice care relevă autenticitatea satului românesc și a păstoritului pe meleaguri nemțene. Proiectul  #6.30 reunește, de această dată, fotografii ce pun în Lumina Învierii mielul de Paște și semnificația lui.

Dacă ne raportăm la simbolistică, civilizaţiile arhaice au văzut în oaie un animal sacru, care transmite blândeţe, puritate şi inocenţă, aceste atribute regăsindu-se cu atât mai mult la miel.

Etnologul Marcel Lutic descrie motivele pentru care mielul este animalul sacrificat de Paște.  Oaia era considerată un animal solar, iar, în preajma echinocţiului de primăvară, Soarele este într-o luptă dramatică cu forţele ostile ale anotimpului rece. Oamenii de altădată doreau să ajute Soarele în lupta sa. Un ajutor consistent era tocmai sacrificarea zeului-miel, prin acest sacrificiu crezându-se că Soarele biruie definitiv şi aduce anotimpul cald.

Creştinismul a preţuit atât de mult simbolistica mielului încât, timp de vreo 600 de ani, însuşi Domnul Iisus a fost reprezentat simbolic sub chipul unui miel. Deşi în anul 692 s-a renunţat oficial la acest lucru, mielul a rămas până azi ca o imagine a Domnului. Creştinii consideră că prin sacrificarea mielului la Paşte se biruie moartea sau puterile răului, aceste sacrificii amintind invariabil de sacrificiul Domnului Hristos.

Rezumând, sacrificarea şi consumarea rituală a mielului nu reprezintă altceva decât triumful înnoirii, victoria anuală a vieţii asupra morţii.

Rubrică realizată cu sprijinul Foto Club Neamț

Documentare realizată de
Oana-Talida-COZMA

(Marcel Lutic, „Timpul sacru – Sărbătorile de altădată“, Editura Fundației Academice AXIS, Iași, 2006)