Inside CARMEN SAECULARE

Proiect de cercetare etnofolclorică – TRADIȚII NEMȚENE LA PIATRA ŞOIMULUI

Membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte“, din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ, au demarat un proiect nou – cercetarea etnofolclorică pe întregul teritori al judeţului Neamţ.

În prima parte a acestui proiect au luat la pas fiecare sat din comuna Piatra Şoimului din judeţul Neamţ, în căutare de cântece şi dansuri vechi, dar nu numai. De asemenea, artiştii noştri au mai căutat să afle de la oamenii de azi ai satelor nemţene datini, obiceiuri, credinţe populare străvechi, ajunse până la noi prin intermediul generaţiilor care s-au succedat de-a lungul veacurilor. Zilele petrecute de colegi împreună cu locuitorii satelor comunei au fost frumoase şi profitabile pentru activitatea de cercetare. S-au spus poveşti, au fost descrise obiceiuri, au fost evocate credinţe populare străvechi, s-a dansat şi s-a cântat pe versuri foarte puţin cunoscute astăzi.

La finalul proiectului de cercetare, toate informaţiile obţinute vor fi stocate în formă electronică și vor deveni parte a unui album şi a unui film.