Inside CARMEN SAECULARE

Cei mai buni elevi ai clasei de canto-popular, coordonați de profesoara GEORGIANA ȘERBAN AXINTE

Clasa de canto-popular a fost oficial inaugurată, pentru prima dată, la începutul anilor 70. De-a lungul timpului, au predat cu iscusință mulți profesori, însă după o pauză de câțiva ani, activitatea a fost reluată sub îndrumarea Georgianei Șerban Axinte. Interpret de muzică populară, fost solist al Ansamblului  Folcloric ,,Floricică de la Munte“, Georgiana coordonează, cu dedicare și pricepere, clasa de canto-popular din anul 2008. ,,I-au trecut prin mână“ peste 500 de copii și adolescenți, iar luna aceasta, tocmai a reînceput un nou an școlar și la această specializare. Clasa de canto-popular este una căutată, iar cursanții de diferite vârste participă cu interes la lecțiile de folclor tradițional.

50 de copii urmează cu strictețe programul de pregătire sub îndrumarea Georgianei, unii dintre ei participând cu rigurozitate de 8 sau 9 ani.

,,Copii aceștia au venit la cursuri din dragoste pentru muzica populară, din curiozitate sau din dorința de a face ceva frumos în timpul liber. De asemenea, pregătesc și copii care și-au dorit sa facă performanță“, a precizat Georgiana Șerban Axinte.

De-a lungul timpului, s-au făcut remarcați Laurențiu Marian (cel care-i calcă pe urme și este interpret de muzică populară și profesor de canto popular în cadrul aceleași instituții), Georgiana Tanasă, Briana Olteanu, Lorena Carmen Acatrinei și Daiana Vinca. Aceștia au reușit performanțe atât la nivel local cât și național, s-au lansat în lumea muzicii folclorice, au devenit la rândul lor dascăli sau au lansat materiale discografice apreciate de publicul larg.

Laurențiu Marian deține un palmares bogat, adunând premii I la Festivalul „Vasile Conțiu“ ,Târgu- Mureș sau la Festivalul „Felician Fărcașiu“ de la Sebeș. El a mai obținut premiul al II-lea la Festivalul „Maria Lătărețu“, Târgu -Jiu, la Festivalul „Pană de Păun“ Bistrița-Năsăud, și premiul de popularitate la „Festivalul Strugurele de Aur“ din Alba Iulia.

Georgiana Tanasă, fostă elevă a Școlii Populare de Artă în perioada 2014-2017, deține de asemenea, o colecție frumoasă de premii. A câștigattrofeul Festivalului Național „Cântece de viță veche“, desfășurat la Focșani în 2018,premiul I la Festivalul „Flori în Țara Bârsei“, de la Brașov, în același an,sautrofeul Festivalului „Moștenite din bătrâni“, Vorona, 2015.

Carmen Lorena Acatrinei a fost și ea o elevă deosebită a Școlii Populare de Artă și se mândrește cu premiul I  la Festivalul „În grădina cu flori multe“, Cernăuți, Ucraina, 2012,cutrofeul secțiunii și premiul I la „Emanoil Elenescu“, Piatra-Neamț, 2013,premiul I la „Dor de cânt românesc“, Cumpăna, Constanța, tot în 2013, și premiul special „Drăgan Muntean“, desfășurat la Deva, Hunedoara, în urmă cu doi ani. De asemenea,ea s-acalificat în finală și a obținut premiul al III-lea în cadrul emisiunii concurs „Vedeta populară“ de pe TVR1, în sezonul actual.

Tot la capitolul cei mai buni elevi, se încadrează și Briana Olteanu. Ea a fost pregătită de Georgiana Șerban Axinte în perioada 2015-2018. Dintre cele mai importante premii obținute și cele mai semnificative pentru cariera ei, sunt: premiul I la Festivalul „Comoara Vrancei“, de la Năruja, în 2015, premiul al III-lea la Festivalul Internațional „În grădina cu flori multe“, de la Cernăuți, 2015, și mențiunea de la Festivalul „Cunună de cântec românesc“, Ploiești, 2016. 

Din anul 2015, Briana este și solistă de muzică populară.

În experiența ei profesională, Georgiana Șerban Axinte a înființat Grupul vocal ,,Floare de colț“, reușind performanța de a aduna un număr de 75 de copii, uniți în dragostea pentru folclor, care încântă publicul iubitor de muzică populară la evenimentele importante ale județului Neamț.

,,Am lansat și un CD cu Grupul vocal «Floare de Colț». Acesta cuprinde melodii compuse special pentru noi, dar și melodii din folclor“, a mai spus profesoara.

În prezent, Georgiana lucrează cu 50 de copii care iubesc tradiția, folclorul și își doresc să performeze în domeniul folcloric. Sunt cursanți talentați, care și-au demonstrat abilitățile vocale în repetate rânduri, fie la concursurile de specialitate, fie în cadrul spectacolelor folclorice unde au evoluat. Dintre cei mai experimentați vom aminti o parte dintre ei care au reușit să se distingă și la competițiile muzicale la care au participat.

Bianca Crețu a câștigat trofeul secțiunii la Festivalul „Ziua zâmbet de copil“,trofeul Festivalului „Stea în devenire“ și trofeul secțiunii la Festivalul „Cântec de stea“.

Alice Prundu și-a îmbogățit palmaresul cu Marele Trofeu la „Cântec de stea“, în 2018,trofeul categoriei la Liga Campionilor din 2017și trofeul categoriei la Festivalul „Stea în devenire“, 2018. Tot ea a câștigat și premiul I la Festivalul „Noii Generații“, mențiune la Festivalul „Florile Ceahlăului“, în  2019, dar și trofeul categoriei la Etno Show.

Delia Antochi a câștigat trofeul Festivalului „Mărțișor Tradițional“, trofeul categoriei la Festivalul de muzică pentru copii și adolescenți „Steluțe de iarnă“ și premiul I la Festivalul „Nae Rotaru“.

Huci Alessia și-a adjudecat, în 2018 și2019, premiul I la Festivalul „Cântec de stea“ și premiul I la Festivalul ,,Muguri de lumină“, din 2018.

Leoreanu Maria a câștigat trofeul categoriei laFestivalul „Zâmbet de copil“, premiul special la Festivalul „Iorgu Bulai“ și premiul I la Festivalul „Nae Rotaru“.

Nedeea Ruginosu, cea care închide lista premianților de la clasa de canto-popular coordonată de Georgiana Șerban Axinte, deține numeroase premii obținute la festivalurile și concursurile din județ. Amintim doar trofeul secțiuni la Festivalul „Cântec de stea“, de anul trecut, trofeul categoriei 5-9 ani la Festivalul Ziua Zâmbetului de Copil, 2017, Piatra-Neamț, premiul Smile Day La Festivalul Ziua Zâmbetului de Copil din 2018, Piatra-Neamț, plus trofeele obținute în 2019 și 2020, la același concurs.

Rezultatele obținute de-a lungul timpului certifică faptul că în urma unei pregătiri asidue, cu profesionalism și dăruie, copiii de astăzi, iubitori de folclor, pot deveni artiștii noștri de mâine și pot duce cu mândrie, mai departe, cântul popular.

,,Cred că muzica îi ajută pe copii în dezvoltare, ca orice formă de artă. Exercițiile de dicție îi ajută să poată vorbi corect și clar, aparițiile pe scenă îi învață să și controleze emoțiile și, nu în ultimul rând, îi învață să socializeze“, a mai adăugat Georgiana Șerban Axinte, coordonatorul clasei de canto-popular.

Folclorul, în ansamblul său, reprezintă un valoros tezaur artistic al neamului românesc, un motiv în plus de a-l prețui și de a-l transmite mai departe.