„Timp de aproape un secol, exploratorii au sacrificat totul, inclusiv propriile vieți, în încercarea de a găsi orașul pierdut Z“.
Trebuie să recunosc că motivul principal pentru care m-a atras așa de tare această carte a fost coperta superbă, care mi-a inspirat acțiune, mister și suspans. Imediat mi-am dat seama că voi avea parte de o aventură de neuitat prin jungla amazoniană.
Am dat peste această carte explorând site-ul celor de la Art. O rutină personală pe care o practic o dată la trei săptămâni pentru a descoperi noile apariții. După cum am spus și mai sus, coperta m-a făcut să dau click pe copertă și să citesc descrierea. Fără niciun dubiu am realizat că trebuie achiziționată și citită!
Ziua următoare, având drum prin oraș, am intrat în librăria Humanitas. Fără să mai întreb de ea, am observat-o imediat pe raft. Stătea acolo cuminte, parcă așteptându-mă să o iau acasă și să o răsfoiesc cu plăcere. Trebuie să recunosc că nu am citit-o decât peste jumătate de an, motivul fiind dat de mai mulți factori. Timpul, alte lecturi și o mică reținere pe care încă nu mi-o explic. Cu toate acestea, consider că am citit-o la timpul potrivit, investindu-mă în ea cu tot sufletul și ființa mea.
Z, orașul pierdut este o carte de nonficțiune, bazată pe viața și expedițiile britanicului Percy Fawcett, unul dintre ultimii exploratori victorieni care a dispărut în Amazon fără urmă. Alături de povestea vieții lui Fawcett este descrisă aventura autorului și cercetările sale pentru a descoperi detalii și secrete despre viața exploratorului.
Pentru mine, atât viața cât și dispariția lui, mi-au captat interesul și curiozitatea de la primul contact pe care l-am avut cu această carte. De la tânăr locotenent în Sri Lanka, la explorator, iar mai apoi fenomen internațional, expediția sa a fost urmărită la nivel global.
Impresionantă a fost determinarea sa și dorința pe care o avea de a descoperi ceva a cărei existență era mitică, El Dorado, Orașul de aur, sau cum l-a numit el, Z.
Nenumăratele sale expediții în Amazon și artefactele găsite de echipă l-au determinat să urmărească o himeră, care l-a obsedat ani la rând, aducându-i din păcate moartea. În prezent, încă există aventurieri care încearcă să recreeze traseul marelui explorator, dar doar puțini dintre ei se mai întorc.
Iadul verde, cum a fost numit Amazonul de către Fawcett, este unul dintre cele mai periculoase și ostile locuri din lume. Nu ești niciodată în siguranță deplină, indiferent câte precauții îți vei lua.
Am rămas impresionată de faptul că în acele vremuri ale secolului XX, aveau loc asemenea expediții de mare amploare, când tehnologia și mijloacele de transport încă erau legendele unui viitor îndepărtat.
Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă recomand cu căldură să citiți această carte. Nu ezitați să puneți mâna pe ea doar pentru că este non ficțiune, deoarece nu știți cum v-ar putea surprinde! Eu nu citesc des acest gen de cărți, dar am avut parte de cea mai frumoasă experiență cu această poveste amazoniană a unei obsesii fatale. M-am simțit de parcă aș fi citit o carte de acțiune cu fiecare pagină dată!
Înainte să termin, mă simt obligată să vă povestesc și despre uimitoarea ecranizare de care a avut parte această carte. Lansat în 2016, cu un casting uimitor, The Lost City of Z, reușește să surprindă într-un mod excelent viața, aventurile și sfârșitul faimosului explorator a cărui poveste încă surprinde milioane de oameni.
-Timp de aproape un secol, exploratorii au sacrificat totul, inclusiv propriile vieți, în încercarea de a găsi orașul pierdut Z-
Cronică de carte de Gabriela Florea, a XI-a E