Inside CARMEN SAECULARE

„ARMONII PASCALE” 2021, UN PROIECT MARATON

Proiectul artistic „Armonii Pascale” de anul acesta a avut o încărcătură sufletească aparte, constituindu-se într-un adevărat maraton. S-a cântat în şapte locuri diferite din judeţ, în tot atâtea evenimente artistice.

Elevii Şcolii Populare de Artă au oferit şase recitaluri

Începutul l-au făcut cei mai tineri artişti, elevii Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ de la clasele de canto tradiţional. Astfel, pe 18 aprilie, în curtea Spitalului judeţean de Urgenţă vocile lor au pătruns în sufletele bolnavilor şi ale cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ.

Programul următor al proiectului a prevăzut alte recitaluri, susţinute duminică, 25 aprilie, la sfârşitul slujbelor bisericeşti, în două lăcaşuri sfinte, concomitent. Grupurile vocale „Nemţişorul” (coordonator, prof. Laurenţiu Marian) şi „Floare de colţ” şi „Sânzienele” (coordonator, prof. Georgiana Şerban-Axinte) au cântat la Biserica Adormirea Maicii Domnului (Precista I) din Piatra-Neamţ, respectiv la Mănăstirea Nechit.

La finalul zilei, cele trei ansambluri vocale s-au reunit şi au cântat într-un singur glas în cadrul recitalului de pricesne de la Centrul cultural al comunei Taşca. 

Program de pricesne cu solişti consacraţi

Proiectul Armonii Pascale, ediţia anului 2021, a continuat, pe 23 aprilie, cu un concert de pricesne în care protagonişti au fost interpreţi îndrăgiţi ai folclorului românesc: Alexandru Brădăţan, Andreea Hăisan şi Oana Tomoioagă.

Evenimentul a fost deschis de un microrecital al Grupului vocal „Sânzienele“ (coordonator, prof. Georgiana Şerban Axinte).

De Paşti, ultimele două recitaluri

Cele două grupuri vocale ale clasei de canto tradiţional, coordonate de prof. Georgiana Şerban-Axinte – „Floare de colt“ şi „Sânzienele“– au încheiat seria de recitaluri cu două evenimente desfăşurate în atmosfera aparte a lăcaşelor de rugăciune. Astfel, în prima zi de Paşti, duminică, 2 mai, la Biserica Sfântul Ioan Domnesc din Piatra-Neamţ, tinerii artişti ai Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ au interpretat imnuri bisericeşti care descriau bucuria creştinilor la Învierea Domnului. Recitalul s-a repetat a doua zi de Paşti, luni, 3 mai, la Mănăstirea Pângăraţi.

Biserica – lăcaş de rugăciune, educaţie şi cultură

Subliniem faptul că multe dintre manifestările culturale şi artistice desfăşurate pe parcurul întregului an 2021, de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Neamţ, au loc sub genericul „Biserica – locaş de rugăciune, educaţie şi cultură“. A fost cazul proiectelor „Eternul Eminescu“, „Hora Unirii“ şi „Armonii Pascale“, organizate şi desfăşurate în interiorul lăcaşelor de rugăciune.