Ani de liceu

ANI DE LICEU PEDAGOGIC

Se spune că cei mai frumoși ani din viaţa unui om sunt cei petrecuţi în liceu. Şi dacă tot sunt numiţi cei mai frumoşi ani, ei trebuie trăiţi din plin. Dar, pentru a-i trăi din plin, trebuie să învăţăm să vorbim limba liceului. În aceşti patru ani, liceul devine locul unde îţi începi aventura numită „adolescent“. Locul în care trăieşti prima iubire, prima prietenie, primul chiul, primul salt spre libertate, primele emoţii, locul unde ai parte de cele mai frumoase clipe, de care îţi vei aminti cu drag, locul în care fuga de la ore ţi se pare cel mai bun lucru de făcut, locul în care îţi formezi personalitatea. Dar timpul a trecut, numărătoarea inversă a orelor de curs a început, deşi îmi doresc să mai stau în banca a treia de la perete încă 4 ani.

Îmi amintesc emoțiile primei zile de boboacă, dorința de a-mi cunoaște noii colegi, nedumerirea și ezitarea, primele conversații timide cu noii colegi… În cei patru ani de liceu ne-am ajutat unii pe alții să ne maturizăm, să ne definim personalitatea. Am învățat împreună valorile care sunt importante în viață, am învățat să alegem. Aici am trăit o sumedenie de momente frumoase, de bucurii.

În ceea ce mă privește, timpul a trecut incredibil de repede, iar liceul, cu tot ceea ce presupune el – profesorii, colegii, doamna diriginta – au transformat eleva neîncrezătoare, care nu știa ce așteptări să aibă de la acea perioada a vieții, într-o fată cu țeluri înalte.

Un lucru de care sunt mândră este alegerea pe care am făcut-o în urmă cu 4 ani. Profilul pedagogic este locul unde am învățat să lucrez în echipă, să prețuiesc mai mult cadrele didactice și eforturile pe care le fac pentru noi, am descoperit că în spatele unui cadru didactic se afla un suflet de copil și unul de părinte. În acești patru ani am reușit să mă descopăr, să mă dezvolt și, cel mai important, să leg prietenii pe viată. Practica în școli și în grădinițe m-a făcut să înțeleg că pentru deveni un cadru didactic ai nevoie de răbdare, de înțelegere și de dedicație. De un singur lucru sunt sigură: anii de liceu m-au ajutat să mă inițiez în primul rând ca om, iar apoi ca elev la Pedagogic!

În ceea ce mă privește sunt mândră că am ales acest liceu, acest profil și că am cunoscut oameni speciali, pe care sper ca niciodată să nu îi uit!

Iustina MANOLICĂ, elevă clasa a XII-a A
Colegiul Național „Gheorghe Asachi“ Piatra Neamț