Ani de liceu

Aniversarea Colegiului Național ,,Petru Rareș” – 152 de ani

Se apropie aniversarea celor 152 de ani de existență a Colegiului Național „Petru Rareș”, cel mai prestigios din județul Neamț și unul dintre cele mai bune din țară (situat pe locul al XXX-lea în ierarhia națională, loc pe care-l putem îmbunătăți prin efortul comun-elevi, profesori, părinți, autorități locale). Este singurul liceu din țară construit pe locul Casei  Domnești a lui Ștefan cel Mare. Articolul acesta are drept scop prezentarea pe scurt a ceea ce înseamnă CNPR.

Directorii din anii de început și de cumpănă:

Calistrat Hogaș (1847-1917)

La 27 noiembrie 1869, în cadrul unei solemnități pline de entuziasm, a avut loc inaugurarea primului gimnaziu din Piatra-Neamț, ședința festivă fiind prezidată de tânărul profesor Calistrat Hogaș. În amintirea acestui început, Ziua Colegiului Național ,,Petru Rareș” este sărbătorită în fiecare an, la sfârșitul lunii noiembrie.

Ion Negre  (1844-1906)

Personalitatea sa a fost evocată în 1934 de profesorul C. Turcu: Ion Negre s-a legat pe vecie de orașul și ținutul nostru, de care s-a simțit unit printr-o veche tradiție familială și în năzuința lui neîncetată de a munci pentru ridicarea culturală a generațiilor de copii de la sate. Vreme de 35 de ani, Ion Negre nu s-a despărțit și n-a încetat o clipă de a lucra pentru instituția care creștea, pe măsură ce el îmbătrânea. A fost, pe drept cuvânt, părintele școlii noastre și părintele elevilor. Rar se supăra. Rar lăsa corigenți…Căci <<taica Negre>> nu putea să lase pe băieți repetenți!”

Mihai Stamatin (1875-1922)

A deținut funcția de director în perioada 1910-1911 și 1914-1922. ,,Școala, spunea el, este un organism cu viață proprie, supus unor legi de organizare și evoluție. Viața lui e complexă: funcțiunile vitale, fiind supuse pe de o parte, unor legi generale, în legătură cu menirea organismului și educația, pe de altă parte cerințelor individuale, ale fiecărui elev, școala trebuie să meargă în direcția rezultatelor cerute de aceste puteri. Elevii sunt celule plastice supuse modelajului executat de profesori.”

Repere instituționale

1893 – Școala primește denumirea Petru Rareș.

1964 – Se trece, începând cu elevii claselor a IX-a, la programa de 12 clase.

1969 – Cu prilejul sărbătoririi centenarului liceului „Petru Rareș”, această prestigioasă instituție de învățământ nemțeană a îmbrăcat straie de sărbătoare. Din suita manifestărilor, adunarea festivă și sesiunea jubiliară de comunicări științifice au atras atenția oaspeților, a elevilor și a unei mari părți a populației orașului. La această manifestare a participat un număr mare de profesori universitari, foști elevi ai liceului.

2000 – Liceul primește titulatura onorifică de Colegiu Național, fapt ce evidențiază recunoașterea unor calități incontestabile și arată faptul că, prin tradiție, prin realizările sale și, mai ales prin generațiile formate de-a lungul vremii, liceul a fost și este un punct de reper al învățământului atât pe plan regional, cât și național și internațional.

2008 – Colegiul a fondat, alături de alte colegii de renume din țară, Alianța Colegiilor Centenare din România, sub patronajul Majestății Sale, Regele Mihai I de România.

2014 – Se aniversează 145 de ani de existență a colegiului, prilej cu care se dezvelesc bustul domnitorului Petru Rareș și efigiile lui Petru Rareș și Calistrat Hogaș, realizate de sculptorul M. Tudoran.

2015 – Colegiul este premiat cu Zayed Future Energy Prize, 100000 dolari.

2017 – Demararea proiectului de robotică, First Tech Challenge, echipa Colegiului participând ulterior la toate edițiile acestui concurs național; pregătirea lotului lărgit al României pentru selecția echipei naționale care va participa la a XXII-a Olimpiadă Internațională de Astronomie.

25 octombrie 2019 – Decorarea Colegiului Național ,,Petru Rareș” cu Medalia Crucea Casei Regale

Un moment deosebit de emoționant a fost  decorarea Colegiului de către Majestatea Sa, Principesa Margareta, Custodele Coroanei Regale, cu Medalia Crucea Casei Regale ,,la    un secol și jumătate de la înființare, pentru că  duce mai departe personalitatea și idealurile fondatorilor săi, cărturarii Calistrat Hogaș și Ion Negre, care s-au ostenit să pună bazele unei instituții de educație trainice, care să deschidă drumul afirmării pentru generații de  tineri din județul Neamț (…).”

18-26 octombrie 2019 – Organizarea Olimpiadei Internaționale de Astronomie – ediția a XXIV-a 

Recunoscând meritele elevilor și ale directorului Colegiului la Olimpiadele internaționale de Astronomie, Ministerul Educației și Cercetării a încredințat Colegiului Național ,,Petru Rareș”, sub coordonarea ISJ Neamț, misiunea de a fi principala gazdă a celei de-a XXIV-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Astronomie, organizată în România. Colegiul nostru a colaborat cu Colegiul Național ,,Calistrat Hogaș” și cu Colegiul Național de Informatică. Rezultatul a fost unul îmbucurător- o medalie de bronz, obținută de o elevă rareșistă.

2020 – Sărbătorirea Zilei Colegiului continuă și în pandemie

 Pandemia nu a suspendat nici activitățile extrașcolare din liceu, nici întâlnirile cu diferite personalități. S-a lansat volumul CNPR-150, în care sunt prezentate manifestările de la aniversarea celor 150 de ani de la înființarea școlii. Numeroși elevi, profesori, părinți, bibliotecari de la școlile partenere au fost prezenți on line.

Ne-am adaptat contextului dat care continuă și anul acesta, fapt ce nu ne va împiedica să sărbătorim cei 152 de ani de existență a Colegiului Național ,,Petru Rareș”. Așadar…           

La Mulți Ani, CNPR!

Echipa managerială
a Colegiului Național ,,Petru Rareș”