Ani de liceu

„Nestemate populare pe plaiuri nemţene… Valerica Patrichi”

Duminică, 14 mai 2023, la Școala Gimnazială ,,Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni, comuna Borlești, s-a desfășurat ediția a IX-a a Concursului cultural – artistic regional „NESTEMATE POPULARE PE PLAIURI NEMȚENE… VALERICA PATRICHI”. Acest concurs este organizat de Școala Gimnazială ,,Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni și Școala Gimnazială Vaduri, alături de partenerii de proiect: Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Primăria Comunei Borleşti, Parohia ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Ruseni, Parohia ,,Sfânta Treime”, din Straja, comuna Tarcău.

Tradiţiile şi obiceiurile constituie valori inegalabile şi incontestabile ale fiecărui popor. Arta populară are şi ea o contribuţie de seamă în educaţie, alături de literatură. Cunoscând tradiţiile şi obiceiurile specifice zonei din care provin, elevii descoperă care le sunt rădăcinile, care este specificul nostru românesc. În momentul în care copiii ajung să-şi cunoască individualitatea şi moştenirea culturală, se vor recunoaşte pe ei înşişi ca aparţinând acestui popor binecuvântat.

Acest concurs se doreşte a fi un manifest al tradiţiilor populare din zona Moldovei. Prin derularea acestuia dorim să reunim pe scenă elevii şcolilor din judeţele Moldovei, în ideea de a se cunoaşte mai bine, de a promova tradiţiile locale şi a deveni o poartă deschisă spre noi forme de exprimare prin muzică şi dansuri populare. Totodată, dorim să aducem un omagiu interpretei de muzică populară Valerica Patrichi, fostă solistă a Ansamblului Cernegura din Piatra-Neamţ, născută în satul Ruseni, comuna Borleşti, şi să ducem mai departe melodiile care au făcut-o cunoscută în judeţ şi în ţară.

Structurat pe două secţiuni – interpretare vocală şi dans popular – şi această ediţie a cunoscut un real succes, care s-a transpus atât prin numărul mare de participanţi, cât şi prin calitatea artistică dovedită în timpul concursului. Cu pași mici, dar siguri, am urcat an de an, am crescut în valoare și calitate, având alături oameni minunați care au înțeles ceea ce ne-am propus și au avut încredere în noi că putem realiza ceva frumos pentru școală, comunitatea locală, județ, regiune și chiar la nivel național. Am văzut copii fericiți, părinți, bunici, rude ale concurenților plini de emoție și bucurie, bucurie împărtășită tuturor prin cântec și dans, prin folclor autentic românesc. E greu, e foarte greu să urci treptele performanței, dar mai greu este să te menții acolo unde ai ajuns.

Noi, coordonatorii acestui frumos proiect, ne dorim să păstrăm IDENTITATEA lui, să nu ne abatem de la ceea ce ne-am propus. Concursul a fost un regal al cântecului și dansului popular românesc, la care au participat peste 300 de copii și adolescenți din județele Neamț, Bacău, Galați, Iași și Suceava. Suntem mândri că putem desfășura asemenea manifestări cultural-artistice la nivelul școlii noastre.

Felicităm toți concurenții pentru prestația lor, coordonatorii pentru munca depusă. Mulțumim juriului pentru răbdarea, obiectivitatea si profesionalismul de care a dat dovadă din primul și până în ultimul minut al acestui concurs. Talentul și munca micilor artiști, care au evoluat pe scenă, au fost apreciate de un  juriu de specialitate, care a evaluat evoluția fiecărui concurent în parte. Membrii juriului au fost: Cosmin Timofte – interpret de muzică populară, Ana Dragu – profesor canto muzică populară, Mihaela Sofrone – profesor învățământ primar, fiica doamnei Valerica Patrichi. Trofeul a fost adjudecat de către Paraschiva Teodora Budacă, de la Școala Gimnazială ,,Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni, elevă a Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț,  coordonată de profesor Laurențiu  Marian.

Autor articol:
Prof. Ana ȚURCANU,
Școala Gimnazială ,,Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni