Întemeietor al festivalului
Profesorul ieșean Mihail Cozmei este unul dintre cei cinci fondatori ai Festivalului Vacanțe Muzicale. Ajutat de spiritul său organizatoric, de flerul de a se înconjura de oameni pricepuți și de ispravă – Ion Baciu, Achim Stoia (la Iași), Constantin Potîngă și Gheorghe Bunghez (la Neamț) – ceilalți patru inițiatori ai evenimentului estival anual de la Piatra, Mihail Cozmei a reușit pornirea și apoi predarea „la cheie” a Vacanțelor Muzicale. A fost un vis, o viziune a sa, aceea de a transforma practica productivă a studenților conservatoriști într-o vacanță la fel de productivă. O vacanță de vară plină de recitaluri și concerte publice și de confruntări ideologico-muzicale cu profesori și colegi din țară și străinătate.
Pe 3 iulie 2022, la deschiderea ediției XLVII-a, care marca cincizeci de ani de la primul concert al Vacanțelor, muzicologul ieșean Dora Maria David dădea citire unui amplu mesaj expediat festivalului de profesorul Mihail Cozmei, care, printre altele, scria: „În decursul celor cinci decenii de existență, festivalul a fost cuprins și a prezentat o serie de aspecte dominante. În primul rând atmosfera tinerească, luminoasă, liberă față de constrângerile claselor de specialitate și aspirând spre o tot mai profundă cunoaștere a muzicii, a creației și interpretării muzicale, a lumii chiar.
În al doilea rând, prezența la cursurile de măiestrie ale celor trei conservatoare, interpretările maeștrilor sau ale studenților din recitaluri și concerte au evidențiat cu mai multă elocvență orientările de gândire muzicală, de școală interpretativă și, în esență, ceea ce se poate înțelege prin stil în creație, în interpretare.
În al treilea rând, cursurile de măiestrie muzicală (canto, instrumente, dirijat orchestră și cor), de asemenea, programele de concert și recital susținute de personalități ale vieții noastre muzicale sau ale unor invitați din străinătate au oferit studenților și iubitorilor de muzică, publicului deci, fericita ocazie de a veni în contact, de a cunoaște direct, de a «pipăi» felul de a fi ca profesori, ca interpreți, ca muzicologi și compozitori sau ca oameni ai unor muzicieni de o înaltă profesionalitate. Cu alte cuvinte, felul de a fi al Maeștrilor.
În al patrulea rând, numărul important de concerte și recitaluri a oferit studenților, dar și publicului, posibilitatea de a cunoaște un repertoriu muzical clasic și romantic foarte variat și, totodată, a creației muzicale din secolul XX, semnată de compozitori români sau din alte zone ale lumii.
Pentru toate acestea am iubit «Vacanțele». Și le voi iubi mereu, evocându-le cu acea firească undă de nostalgie.”
De la Iași, profesorul Mihail Cozmei urmărește în continuare cu mare interes desfășurarea destinului acestui amplu festival, citind tot ceea ce scrie presa locală și națională despre Vacanțele Muzicale de la Piatra-Neamț.
Scurtă biografie
Născut la Huși, la 10 octombrie 1931, Mihail Cozmei a urmat Conservatorul din București, între 1950 și 1956, cu George Breazul, Victor Iușceanu și Dragoș Alexandrescu (teorie și solfegiu), Ion Dumitrescu și Paul Constantinescu (armonie), Nicolae Buicliu și Zeno Vancea (contrapunct), George Breazul, Constantin Bugeanu și Radu Negreanu (istoria muzicii universale și românești), Tudor Ciortea (forme muzicale), Emilia Comișel și Mariana Rodan (folclor), Alexandru Pașcanu (citire de partituri, teoria instrumentelor și orchestrație), Ovidiu Drîmba (pian), Dumitru D. Botez și Ion D. Vicol (ansamblu coral și dirijat cor), Ion Șerfezi (metodica predării muzicii și practica pedagogică). A fost, așadar, studentul celor mai mari nume ale muzicii românești din acea vreme.
Secretar muzical la Filarmonica „Moldova” din Iași (1956-1961), a urcat toate treptele didactice, de la asistent, lector, până la decan și, apoi, rector al Conservatorului „George Enescu” din Iași.
A condus, de-a lungul anilor, Catedrele Ansamblu coral și Dirijat cor. A mai predat estetică muzicală și muzicologie.
Pe lângă Vacanțele Muzicale (1972-1984), a mai inițiat și condus și Festivalul Muzicii Românești (Iași), între 1973-1992. De asemenea, a inițiat constituirea Fundației „George Enescu”, la Iași.
Pe lângă Vacanțele Muzicale (1972-1984), a mai inițiat și condus și Festivalul Muzicii Românești (Iași), între 1973-1992. De asemenea, a inițiat constituirea Fundației „George Enescu”, la Iași.
A obținut doctoratul în muzicologie, în 1979, la Conservatorul clujean.
A efectuat stagii de documentare și perfecționare la Conservatorul de Muzică „P.I. Ceaikovski” din Moscova (1964-1965) și la Academia Națională „Santa Cecilia” din Roma (1971).
Continuând tradiția seculară a muzicologilor ieșeni (Teodor T. Burada, George Pascu), Mihail Cozmei este apreciat de ieșeni mai ales datorită aprofundării fondului de documente locale, prin care a dat la iveală câteva monografii și studii de remarcabilă și pertinentă analiză, în special a învățământului artistic. De asemenea, a pus în lumină noi aspecte biografice ale unor muzicieni, precum Burada, Asachi, Ciolan, Jora ori Celibidache și, de o mare valoare, contribuțiile asupra lui vieții și operei lui George Enescu.
Investigațiile sale documentare pornesc totdeauna de la izvoarele primare, sigure, urmând apoi exploatarea, adeseori surprinzătoare, a semnificațiilor secundare, a surselor de arhivă. „Cele trei schițe monografice ale instituțiilor și formațiilor muzicale (Conservator, Filarmonică, Cvartetul Voces) confirmă tradiția de înalt profesionalism a unui centru de cultură muzicală românească, admirabil pusă în lumină și printr-o serie de cronici și articole privitoare la viața muzicală contemporană.”[1]
Ca pedagog, așa cum am văzut, cu experiență îndelungată în învățământul muzical, Mihail Cozmei a contribuit la promovarea unei pleiade de tineri cercetători și critici muzicali.
[1] Articol din Revista „Arta”, februarie 2009, semnat de Guido Gosti.
Autor articol: Valentin ANDREI