Cafeneaua culturală

Interviu – ANDIA, artista momentului, vorbește despre succesul său în cariera artistică

Interviu – ANDIA, artista momentului, vorbește despre succesul său în cariera artistică

Una dintre cele mai îndrăgite artiste ale momentului, Andia, face oprire în luna martie, la ea acasă, în Neamț, la „Cafeneaua Culturală”. Diana Constantin, pe numele său real, vine din Roman, și-a făcut debutul cântând muzică populară ca solistă la Ansamblului Folcloric „Floricică de la munte”, al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”. Treptat, la facultate a făcut trecerea către muzica ușoară, zonă în care se simte ca peștele în apă.

În ciuda firii sale sensibile și artistice, a studiat la Facultatea de Economie și Afaceri Internaționale a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, și are un master în „Management și Marketing Internațional”, la ASE București.

A colaborat cu artiști precum Spike, Dj Project și Guess Who. „Pietre prețioase” este denumirea albumului său de debut, lansat în luna martie a anului trecut. 

Faptul că este una dintre cele mai apreciate tinere artiste din România a fost confirmat și de premiile Best Pop Song – Romanian Music Awards 2022 și Best Video – The Artist Awards 2022. Ambele au fost obținute pentru piesa „Sfârșitul lumii”. Și-a croit propriul stil, unul special, sensibil, care atinge inimi. Cântă cu sufletul și transmite emoție! Andia este tânăra modestă de la Roman, care a atins succesul și muncește cu dedicare pentru a rămâne în preferințele publicului.

Diana Constantin performează sub numele Andia. Cum ai ales acest nume de scenă? Consideri că e un nume norocos pentru tine?

Andia: Numele meu de scenă a pornit de la numele meu, Diana. Mă gândeam să fie un nume receptiv, ușor. Pornind de la acest aspect am început să combin sau să găsesc abrevieri. Așadar, după un scurt brainstorming, numele Andia a fost cea mai bună alegere. Nu îl consider norocos, dar îl simt special.
 
Cum ai descoperit că muzică este chemarea ta?

Andia: Dintotdeauna am simțit asta. Dar real, a fost de la vârsta de 12 ani, când părinții mei au luat legătură cu interpretul de muzică populară Costică Matei Creangă, din Roman, și el mi-a făcut cunoștință cu muzica, înregistrarea în studio și oameni din industrie.
 
Ai cântat muzică populară și ai fost solista Ansamblului Folcloric „Floricică de la munte”, din cadrul Centrului pentru Cultură Neamț. Ce-ți amintești din acea perioadă a vieții tale?

Andia: Îmi amintesc cu cel mai mare drag acea perioadă. Țin minte și acum cum m-a format să cânt pe scene mari, în fața sutelor sau chiar miilor de oameni, să lucrez în echipă. E o onoare pentru mine să știu că am făcut parte din acest ansamblu. Au fost și momente de distracție, râsete, dar când urcam cu toții pe scenă se vedeau profesionalismul și devotamentul fiecăruia.

Cum s-a produs trecerea de la folclor la muzica ușoară?  

Andia: Trecerea a fost în liceu, dar știu că atunci încă eram în Ansamblul „Floricică de la munte”. Când am ajuns la facultate mi-a fost greu să mă împart și am ajuns să fac doar muzică ușoară, din nou cunoscând alți oameni din această industrie.

Ce crezi că te face specială? Ai cucerit atât de repede inimile ascultătorilor!

Andia: Prin simplu fapt că transmit emoție prin ceea ce cânt. Muzica e despre simțuri, iar eu consider că ajung direct la inimi prin modul meu de interpretare.
 
Ți-ai format deja un stil al tău, un gen al tău, care este extrem de apreciat, hit după hit. Ai identificat rețeta succesului în industria muzicală?  

Andia: Nu cred că știe nimeni secretul succesului. Dar consider că pentru a reuși ai nevoie de talent, muncă, o echipa bună, perseverență, răbdare și un strop de noroc.

Sunt piesele tale de inimă albastră”! Ți-ai cântat neîmplinirile în dragoste?

Andia: Hmmm, da. Dar cumva, atunci când cânt, accesez suferințele pe care le-am experimentat de-a lungul anilor. Chiar dacă nu sufăr neapărat atunci când înregistrez o piesă, mă transpun în trecut.
 
Este fericită Diana Constantin, acum?

Andia: Da, și sunt și recunoscătoare pentru tot ceea ce mi se întâmplă. E un moment frumos din viață mea, dacă nu și apogeul. E un moment în care mă bucur de cariera mea ca artist și de oamenii pe care îi am în jurul meu. Practic acum gust din succes și profit de acest aspect în a-mi cunoaște valoarea și de ce sunt eu capabilă.
 
Care consideri că sunt cele mai mari reușite profesionale atinse?

Andia: Cea mai mare reușită o trăiesc acum. În acest moment al carierei mele. Sunt în plină ascensiune și nu mă voi opri aici pentru că îmi doresc ce e mai bun, vreau să mă perfecționez în tot ceea ce fac.

Sunt oameni cărora le datorezi parte din performanța ta? Care sunt aceia?

Andia: Părinții mei au avut un rol major în susținerea mea, profesoara mea de canto care mi-a oferit încredere și m-a învățat multe în ale muzicii, managerul și producătorul de la Atom care au avut încredere în talentul meu și, desigur, prietenii care m-au sfătuit să îmi urmez visul.

Cum ți-ai dori să se contureze anul 2023 pentru tine?

Andia: Prin îmbunătățirea a ceea ce este Andia acum. Să fie din ce în ce mai bine, să se mențină cu piese foarte bune care să cucerească inimile oamenilor.
 
Care este cel mai de preț sfat primit de la familia ta?

Andia: Să am grijă de mine, să fiu corectă și să mă bucur de ceea ce mi se întâmplă.

Denumește piesă ta de suflet din propriul repertoriu.

Andia:  Nu e doar una! „Sfârșitul lumii”, „La nevedere” și „Ce urmează” – le dau ca exemplu. Mai este o piesă nelansată, pe care, la fel, de abia aștept să o ascultați pentru că va fi extraordinară. 

Descrie-o într-un singur cuvânt pe Andia!

Andia: Sensibilă.

Interviu realizat de
Oana-Talida COZMA