Ani de liceu

„Lecția de meșterit”

„Lecția de meșterit” O activitate extrașcolară apreciată de elevi a revinit, în patrulea an consecutiv, la Seminarul Teologic Ortodox „V. Costachi” de la Mănăstirea Neamț, grație colaborării frumoase a unității noastre cu meșterul popular Ionela Lungu, din Humulești.


În avans de zilele școlii, ne-am gândit ca în atelier să realizăm obiecte modelate în argilă, exponate care au fost puse în valoare în contextul anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Imnele și psalmii sunt rugăciuni purtate către Bunul Dumnezeu de îngeri. Michelangelo Buonarroti spunea: „Am văzut îngerul în piatră și am sculptat până l-am eliberat”. De aici și ideea că tinerii învățăcei de la Secția Patrimoniu Cultural exersează ca să elibereze frumosul în arta lor. Dovadă sunt motivele inspirate de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, întrucât îngerii intermediari între Dumnezeu și lume au fost reprezentați în plan sau spațial, dar au fost și încercări de lucru cu foițe metalice decorate pe suport de lemn.

Obiectivele urmărite au fost cunoașterea și exersarea tehnicii modelajului, interpretarea simbolisticii creștine într-o tehnică nouă, exprimarea creativă în compoziții specifice și lucrul în echipă. Lucrările au fost îmbogățite cromatic, iar finalitatea demersului a fost expunerea în cadrul expoziției dedicate Zilelor Seminarului în luna decembrie 2023.
Activitatea s-a desfășurat în ziua de 14 noiembrie 2023, la invitația profesorului de arte vizuale și patrimoniu cultural Oana Grădinaru, în cadrul parteneriatului cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. Meșterul popular a pus la dispoziția elevilor atât lutul, ca material de lucru, cât și instrumentele specifice: eboșoare, sucitoare, fire, etc, și s-a aplecat cu răbdare, pasiune și sfaturi către elevii clasei a XI-a Patrimoniu Cultural. Ambianța la care a contribuit expoziția de toamnă organizată în clasă și fondul muzical medieval au îmbogățit activitatea.

Mulțumim Pr. director Viorel Laiu pentru deschiderea spre activități extrașcolare și continuitatea acestui proiect, care sperăm să-i apropie pe tinerii liceeni de tradițiile noastre populare, sau cum spune și meșterul popular Ionela Lungu spre „nevoia de a ne cunoaște străvechile rădăcini”.

De asemenea, mulțumim meșterului popular Ionela Lungu, care ne onorează cu prezența de fiecare dată și pentru că reușește să ajungă la inimile copiilor și să schimbe rutina unei zile în momente prețioase. Mulțumim elevilor care, Slavă Bunului Dumnezeu, sunt atrași de naturalețe, artă, frumos și etnografie. Iar dumneavoastră, colectivului Revistei Coolt Neamț, vă adresăm mulțumiri pentru că ne sunteți alături la fiecare demers, proiect și activitate, fiind interesați să le promovați pentru a duce numele seminarului nemțean în eter și astfel cei care au aceleași pasiuni, cuget și simțire să ni se alăture.

Autor articol: Oana GRĂDINARU