Ani de liceu

Muza din bătrâni a lui Brâncuși

Constantin Brâncuși este artistul care a combinat tradiția românească cu modernismul, a dat artei populare un iz modern, fără să o facă să își piardă esența. Un exemplu de netăgăduit ar fi ansamblul monumental „Calea Eroilor”, de la Târgu Jiu, ansamblu ce reunește Poarta Sărutului, Masa tăcerii, Aleea scaunelor și Coloana infinitului, toate presărate pe drumul spre biserică. Acestea sunt ca o rugăciune a țăranului român, rostită atât la masă, în poarta casei cât și în strana bisericii, de fiecare dată îndreptată cu nădejde spre cer.

Dorind să își aprofundeze cunoștințele, Constantin Brâncuși pleacă din România și se îndreaptă spre Franța, nelăsând însă ca distanța să-l îndepărteze de tărâmul său natal, pe care îl poartă prin arta sa. Brâncuși se folosește de tradiții, legende, obiceiuri și ornamentica folclorului românesc pentru a-l reînvia într-un spirit modern. Deși la mii de kilometri de casă, acesta nu-și uită niciodată rădăcinile și poartă un respect deosebit față de ,,bătrâna” cultură românească, pe care reușește să o întinerească. Așadar, Brâncuși a avut ca inspirație mai ales înțelepciunea populară, reinterpretând-o prin metodele sale moderne, reușind astfel să nu lase uitării izvoarele prețioase de înțelepciune și spiritualitate ale poporului român. Tot în Franța, Brâncuși își formează o viziune filozofică, centrul ei fiind simplitatea și puritatea formelor. Brâncuși a creat o nouă formă de exprimare prin artă, combinând filozofia cu sculptura. Inspirat de filosoful Platon, a extras toate elementele frumoase în creațiile sale, dând viață unor idei sau gânduri prin intermediul unor  materii din natură. Este considerat un geniu, iar ca să înțelegi un geniu nu este ușor. Anul 2023 este anul omagial al persoanelor vârstnice și ne poate servi amintirea acestuia ca model de a urma calea unui geniu. El a reușit, prin pasiunea și talentul său, să nu lase uitării cultura noastră inestimabilă. Astfel să îl luăm ca exemplu și să învățăm să prețuim comoara pe care am primit-o de la strămoși.

Ca o bucurie pentru noi toți, lucrările lui Brâncuși se vor reîntâlni la Muzeul Național de Artă din Timișoara, ca odinioară în atelierul maestrului. Timișoara este orașul care anul acesta a avut cinstea binemeritată de a fi numit „Capitala Culturală Europeană”. Această marcantă expoziție numită „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, va prezenta în jur de o sută de lucrări pentru a cunoaște mai profund operele și genialitatea maestrului.

Foto: Compoziție murală, dedicată maestrului Constantin Brâncuși, realizată de elevii Seminarului Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț.

Maria BADEA, clasa a XI-a Patrimoniu Cultural
Seminarul teologic Ortodox „Veniamin Costachi“, Mănăstirea Neamț,
Profesor coordonator Grădinaru Oana