Ani de liceu

„The small Montmartre of Bitola” Provocare, perseverență, satisfacție

Festivalul Internațional de Artă plastică pentru copii „The small Montmartre of Bitola” din Macedonia, concurs organizat de CHILDRENS ART STUDIO ,,ST. CYRIL AND METHODI”, este an de an o provocare pentru elevii Secției de Patrimoniu Cultural, de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costache” de la Mănăstirea Neamț.

Demersul a început în 2011, coordonat de către profesorul Dan Târdea, și preluat de profesor Oana Grădinaru, din 2017. Ca urmare a participărilor, seminarul nemțean a obținut, anual, de la ,,Grad Prix”, ,,Best collection”, ,,Golden Palette”, „Golden Brush” și diplome Winners. De asemenea, trebuie menționate și invitațiile de participare directă la tabăra de creație din Bitola, în anii 2011 și 2012.Deși avem toate distincțiile în palmares, continuăm să participăm pentru că elevii noștri sunt de fiecare dată alții și sunt dornici de competiție și noi experiențe. Indiferent de premii, importante sunt pasiunea, documentarea, spiritul competitiv, munca în echipă și satisfacția acesteia împlinite. Invitația ne onorează și ne obligă la realizări demne de această competiție, de fiecare dată.

Colecția de anul acesta a cuprins 27 de lucrări. Participăm ca în fiecare an, la Secțiunea colecție, cu o temă religioasă. Dacă în anii trecuți am reprezentat divinitatea în tehnici creștine: iconografie, frescă, mozaic sau miniatură – alfabet din spațiul bizantin, pentru participarea de anul acesta am ales o temă universală tuturor credințelor: creația. Frumusețea creației divine este reprezentată în motive decorative unice sau compoziții, care conțin motive diverse: vegetale, florale, zoomorfe sau geometrice, în colorit viu asemenai naturii. Acestea împodobesc edificiile de cult în toate religiile lumii. Lucrările au fost realizate de elevii secției Patrimoniu Cultural, clasele IX-XII. 

Concursul reunește an de an peste 10.000 de participanți, din peste 30 de țări, din Europa cât și din Asia.

La cea de-a 42 a ediție a Festivalului Internațional de Artă plastică pentru copii Macedonia, februarie 2023, din aproximativ 44.000 de participanți, de la 650 de școli din 71 de țări, cei 27 de elevii seminariști au obținut:

Premiul al II lea Best Colection- ,,SPECIAL COLLECTION”,
4 premii Golden Palette: Gidirim Chira, Covasan Maria – clasa a XI-a și Suciu Niculina, Cojocaru Alexandru – clasa a XII-a.
4 diplome Winners: Spiridon Radu, Costache Ecaterina – clasa a XII-a și Camerzan Arina și Morar Andrei – clasa a X-a.
Diploma de gratitudine pentru Seminar și profesorul coordonator. 

Rezultatele competiției sunt anunțate an de an pe site-ul: www.smallmontmartreofbitola.com    și au fost menționate, de fiecare dată, în Doxologia, presa din Neamț și site-ul școlii. Ca urmare, elevii au fost premiați și remunerați, atât de Consiliul Județean Neamț, Inspectoratul Școlar Neamț, în cadrul Galei Excelenței în Educație, în 21 decembrie 2022, cât și de Primăria Vânători Neamț, cu burse de merit pentru participarea la concursuri internaționale. 

Anul acesta, încununând palmaresul,  întregul grup a fost premiat de către Înalt Prea Sfințitul Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cadrul  Sfintei Liturghii, oficiate la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, pe 14 octombrie 2023. Grupul a fost reprezentat de eleva Gidirim Chira, din Ucraina, care a venit la Seminar din cauza războiului din țara ei. Ea a primit binecuvântare și distincția Crucea Moldavă. https://basilica.ro/mitropolitul-teofan-a-oferit-distinctii-pentru-tineri-cu-rezultate-scolare-bune-si-varstnici-cu-viata-aleasa/

Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate și nădăjduim să ducem numele  Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costache” de la Mănăstirea Neamț la cât mai multe competiții, pentru a păstra tradiția și renumele câștigat de înaintașii noștri.

Oana GRĂDINARU
Profesor de arte vizuale și patrimoniu cultural