Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Gulaș de vită și răzălăi

Dacă vă e poftă să savurați un preparat cu totul special, vă propunem, în plină vară, o rețetă inedită, sub denumirea de Gulaș de vită și răzălăi.

Originile gulașului datează din Evul Mediu, când era pregătit de păstorii maghiari pe foc deschis, iar ardeiul nu era încă folosit ca ingredient. Gulașul este cunoscut în culturile gastronomice din întreaga Europa Centrală, cu diverse variante. În România, deliciosul preparat este numit gulaș și guiaș, după împrumutul din maghiară a substantivului gulyás, în traducere văcar sau păstor, iar prin extidere, gulyásleves, care înseamnă supa văcarului.

Dacă de cele mai multe ori gulașul este realizat cu cartofi, de această dată, chef Cătălina de la Restaurantul Dor de Han, din Ruseni, Neamț, propune o rețetă cu răzălii (paste făinoase tradiționale, făcute în casă).

Ingrediente preparat:

Răzălăi:

Cum preparăm?

Cu o zi înainte de a găti savurosul preparat, pregătim răzălăii sau pastele făinoase tradiționale, amestecând ouăle, făina și sarea. În urma frământăriitrebuie să rezulte o bilă de aluat tare, care să poată fi rasă prin răzătoarea mare. În cazul în care aluatul nu este suficient de consistent, adăugăm făină și continuăm să frământăm bine. Lăsăm aluatul 10 minute acoperit, apoi îl dăm prin răzătoare. Din când în când, presărăm făină peste ei și îi răsfirăm, să nu se lipească între ei. Se lasă la uscat peste noapte, pentru a putea fi folosiți cu succes.

A doua zi, timp de două ore fierbem oasele de vită pentru a obține unul dintre elementele cheie ale preparatului: supa de oase.

Porționăm pulpa de vită în cubulețe și le călim în ulei încins preț de câteva minute. După această operațiune carnea este scoasă și pusă într-un vas. Folosim același ulei pentru a prăji ceapa și ardeiul condimentate cu chimen, boia și sare.

În supa de oase adăugăm carnea de vită, care timp de o oră va fierbe la foc mic. Apoi, e momentul în care punem legumele călite anterior. Completăm preparatul cu răzălăii uscați care vor fierbe circa 15 de minute.

La final, gulașul este presărat cu pătrunjel mărunțit. Se servește fierbinte cu pâine de casă, ardei iute și un păhărel de palincă tradițională!

Poftă mare!

Rubrică realizată cu sprijinul
restaurantului Dor de han, Ruseni, comuna Borlești

Autor articol:  Oana-Talida Cozma
Foto: Octavian POPA