Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE:  Răcituri moldovenești 

Deschidem anul 2022 cu gând curat și cu o rețetă tradițională de piftie. Sărbătorile de iarnă aduc pe mesele românilor o sumedenie de preparate care mai de care mai savuroase, adevărate delicii culinare.

Chef Ciprian Țărnă, de la ,,Tradițional by Cip & Ali“, ne propune să gătim împreună o porție de răcituri moldovenești.

Pentru a găti ca la carte, pentru 6 persoane, iată care sunt ingredientele:

  • un picior de porc afumat tradițional;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • 1 plic de piper boabe;
  • 2-3 foi de dafin;
  • sare după gust.

Porționăm piciorul de porc afumat în bucăți medii, pregătindu-l de tras în primul clocot. După această operațiune schimbăm apa. Turnăm o nouă cantitate, care să acopere bine piciorul de porc și continuăm să fierbem carnea timp de până la 3 ore, la foc mic. Este momentul în care adăugăm foile de dafin, piperul și cățeii întregi de usturoi. Verificăm din când în când dacă este fiartă carnea. Vom ști că este gata atunci când se dezosează foarte ușor. Carnea se așază în străchini de lut sau boluri de sticlă. Supa rezultată este strecurată și i se dă gustul final, completându-se cu sare. Apoi se toarnă peste bucățile de carne din boluri și se dă la rece.

Pentru gelifiere, piftia va sta până la 5 ore la frigider, după care se mănâncă alături de o mămăliguță caldă. Nu e de ignorat niciun păhărel de răchie tradițională.

O nebunie culinară, tradițională, care vă răsfață papilele gustative cât îi iarna de lungă, dar mai ales la Crăciun și Revelion, în luna ianuarie având loc aceste sărbători pe rit vechi.

Poftă mare!

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA

www.cooltneamt.ro