Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Tocăniță de hribi cu mămăligă

În așteptarea primăverii, luna martie aduce în atenția gurmanzilor o rețetă tradițională, de post, cu hribi și mămăliguță. Am apelat din nou la cunoștințele culinare ale lui Chef Ciprian Țărnă, de la TRADIȚIONAL Cip&Ali, cel alături de care am pregătit deliciosul preparat, extrem de apreciat în zona Neamțului.

Pentru o porție „sănătoasă“ de hribi cu mămăliguță, avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 cepe de mărime medie
  • 1 kg de hribi
  • 150 ml ulei
  • 5 căței de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 ardei copt
  • câteva roșii uscate
  • 500 gr mălai
  • 1,5 l apă
  • sare

Curățăm ceapa și o tăiem cubulețe. Hribii se decongelează, se spală și taie pentru a fi pregătiți de gătit. Călim ceapa în ulei, după care adăugăm hribii care sunt înăbușiți la foc mic, circa 30 de minute, amestecând din când în când. Hribii se vor prepara în suc propriu, pentru că lasă destul de multă apă. Spre final punem sare după gust, usturoiul mărunțit și pătrunjelul tocat. Între timp, pregătim tradiționala mămăligă. Punem apa la fiert cu sare, după care completăm, treptat, cu mălai și amestecăm continuu.

Chef Ciprian Țărnă a asezonat la tocănița de hribi o salată realizată din ardei copți, roșii uscate, usturoi și pătrunjel. Un deliciu tradițional, ușor de preparat și extrem de sățios.

Să aveți poftă!

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA