Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Turtă cu julfă

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Turtă cu julfă

În prag de sărbătoare, pentru tradiționala masă de Crăciun, gătim un desert autentic, după o rețetă ce datează de secole, moștenită din moși-strămoși. Chef Ciprian Țărnă este cel care ne îndrumă pașii pentru a-i surprinde plăcut pe cei dragi, cu un desert tradițional.

Turta cu julfă este vedeta acestei pagini și vă propunem să o pregătim cu dragoste, împreună.
Legendele spun că există un ritual special legat de turtele cu julfă. „În Ajun de Crăciun, după lăsarea serii, lumea se așeza la masă și după momentul de rugăciune își cereau iertare unii de la alții, iar apoi erau mâncate turtele cu un pahar de vin.“


Ingrediente:

  • cânepă – 1 kg;
  • făină albă – 500 grame;
  • drojdie – 25 grame;
  • apă – 3,5 litru;
  • ulei – 20 ml;
  • zahăr – 200 grame;
  • esență de rom – după gust;
  • zahăr vanilat – 1 plic.

Etape de preparare:

Prăjim cânepă preț de câteva minute, la cuptor, pentru a fi măcinată, apoi, în râșniță. Pregătim aluatul pentru turte, frământând făina cu apă, drojdie, zahăr și ulei. Lăsăm aluatul la dospit timp de circa 30 de minute. După această etapă, modelăm foile de turtă, care mai erau denumite și „pelincile Domnuluiׅ“, cât mai subțiri. Acestea se vor coace la cuptor sau pe plită, lăsându-le la uscat timp de 24 de ore.

Fierbem 3 litri de apă în care opărim cânepa râșnită bine. ,,Laptele“ de cânepă obținut îl fierbem la foc mic până se formează „jântița“ sau crema de julfă, care se ia de la suprafață cu strecurătoarea. În zeama rămasă se adaugă esența de rom, zahărul rămas și zahărul vanilat, după care înmuiem turtele care au fost coapte și uscate.

Se montează în formă rotundă și se așază în straturi turtă însiropată și cremă de julfă. Deliciosul preparat se dă la rece până se uniformizează gusturile, timp de alte 24 de ore.

Tradiționala turtă cu julfă este savurată de familie, la masa de Crăciun, asezonată de veselie și gând curat!

Rețetă realizată cu sprijinul Tradițional Cip&Ali, 0745.069.271

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA