Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Zeamă de găină cu tăieței de casă

Credem că rubrica ,,Neamțul în bucate” produce dependență. Dacă vă întrebați cu ce deliciu vă încântăm de această dată papilele gustative, iată și răspunsul: luna aceasta, chef Ciprian Țărnă, de la braseria Cip&Ali Tradițional, ne dezvăluie o rețetă de zeamă de găină cu tăieței de casă. 

Pentru 10 porții avem nevoie de următoarele ingrediente: 

  • 1 găină de casă – 1,5 kg;
  • 3 cepe;
  • 3 morcovi;
  • ½ țelină;
  • 1 ardei gras;
  • 1 legătură de pătrunjel;
  • 1 litru de borș acru;
  • sare, piper după gust;
  • 100 ml pastă de tomate;
  • 100 ml ulei;
  • 2,5 l apă;
  • tăieței de casă (făină, ou, borș acru, sare).

Începem prepararea prin spălarea găinii, curățarea și porționarea acesteia. Alegem bucățile de carne dorite, după care tăiem ceapa, țelina, morcovul și ardeiul cubulețe. Mărunțim bine legătura de pătrunjel. 

Pregătim tăiețeii de casă frământând oul, făina albă, sarea, borșul acru și apa. Se modelează foi subțiri de aluat, peste care se presară făină albă din abundență, se rulează și se taie fâșii subțiri. Tăiețeii se adaugă în zeama de găină la final. 
Până atunci, însă, călim legumele și carnea în uleiul încins, preț de câteva minute. Apoi adăugăm apa și începe procesul de fierbere, timp de o oră. 

Aproape de final completăm cu borșul acru și tăiețeii. Se dă gustul final cu sare și piper, adăugăm pasta de tomate și presărăm cu generozitate pătrunjel tocat mărunt. 
O minunăție de zeamă de găină cu tăieței de casă, plină de savoare și vitamine, este gata de a fi degustată! 

Să aveți poftă! 

Rețetă realizată cu sprijinul Tradițional Cip&Ali, 0745.069.271

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA