Ani de liceu

Premiers Rideaux 2023 – sărbătoare scenică pentru trupa de teatru francofon de la Colegiul Național ,,Calistrat Hogaș”

În panoplia de evenimente culturale ale Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț figurau, în anii ce au precedat pandemiei, evoluții pe scene internaționale în cadrul festivalurilor și proiectelor francofone pentru care spectacolul teatral devenea prilej de a sărbători interculturalitatea, exploziile creative, autonomia unor adolescenți deveniți actori – purtători de mesaje într-o limbă... alta decât cea în care obișnuiau să gândească, să reacționeze spontan, să viseze.

 În panoplia de evenimente culturale ale Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț figurau, în anii ce au precedat pandemiei, evoluții pe scene internaționale în cadrul festivalurilor și proiectelor francofone pentru care spectacolul teatral devenea prilej de a sărbători interculturalitatea, exploziile creative, autonomia unor adolescenți deveniți actori – purtători de mesaje  într-o limbă… alta decât cea în care obișnuiau să gândească, să reacționeze spontan, să viseze.

Timpul a părut să stea în loc odată cu apariția altor măști, cu distanțarea care făcea publicul inabordabil, cu anularea festivalurilor și proiectelor, a relocării în spațiul digital a cursurilor și, prin urmare, a agendei de repetiții a Trupei de teatru francofon SCENIC. Dar generațiile de calistrați au continuat să deprindă jocul dramatic, și-au concentrat în replici, gesturi și stări universul de trăiri și schimburi de energii care devenise, pe neașteptate, mai sărac. „În septembrie 2020, am obținut o bursă a Președinției Franței pentru a urma un stagiu de formare la Villers-Cotterêts, castelul-gazdă al primei puneri în scenă a unui text de Molière avându-l protagonist pe autor.”, ne-a împărtășit doamna profesor Alina Baluș, coordonatorul Trupei SCENIC. „Deși trăiam perioada când totul devenea limitativ pentru actul teatral, experiența de formare a fost colosală, revigorantă. Stagiul însuși a fost adaptat la jocul cu mască sanitară, la poziționarea pe scenă conform noilor restricții. Dar, cel mai important, am constituit o oază de optimism în care tot ce conta era partea plină a paharului: adaptarea. A fost necesar apoi resortul lecturării unui scenariu din cadrul tomurilor 10 sur 10, rețeaua internațională a festivalurilor școlare francofone, pentru ca o adaptare a piesei lui Molière «L’Ecole des femmes» să declanșeze o furtună de idei contagioasă pentru elevii-actori de la CNCH.”

Au urmat deprinderea pronunției, travaliul regizoral și, nesperat, vestea înscrierii producției SCENIC la Festivalul 10 sur 10 din Zarbze, Polonia, în luna iunie 2022. Situația din Ucraina a condus la anularea festivalului. L’Oiseau en cage, adaptarea realizată după scenariul lui Emmelyne Octavie, a fost jucat în Spania, în cadrul unui proiect Erasmus, dar rămânea un spectacol fără o… scenă autentică.

2023 începea cu invitația la Festivalul Premiers Rideaux din Alytus, Lituania, dar și cu o trupă care trebuia reînnoită. În cele din urmă, SCENIC urma să joace la Alytus cu o echipă formată integral din debutanți festivalieri! Iar cei 5 nou-veniți și-au dorit totodată un spectacol al lor. Astfel, SCENIC a apărut pe afișul Festivalului internațional de teatru francofon Premiers Rideaux cu două puneri în scenă: Molière (adaptat de Emmelyne Octavie) și… Ionesco! Un text inedit, descoperit în anul 2001 de Alina Baluș în rafturile unui anticariat parizian, a fost încredințat Laviniei B. și Larisei A., două eleve care au dorit să exploreze o altă dimensiune a teatrului: regia. „Au pus textul – un scenariu de 4 pagini – sub o lupă extrem de fină, s-au confruntat cu alegerea distribuției, cu interpretarea absurdului, cu adaptările tehnice. Și ne-am trezit, în două-trei săptămâni, cu un spectacol de calitate, cu nimic mai prejos celui la care lucram de mai bine de un an de zile.“, ne-a relatat profesorul celor 12 scenici.

Am ales să marcăm traseul de culise al trupei francofone de la CNCH pentru a pune în lumină valoarea unui demers care a prilejuit trei chemări pe scenă a tinerilor actori pietreni la festivitatea de premiere a celei de-a XIX-a ediții a Premiers Rideaux: Premiul pentru cele mai bine realizate costume – pentru ambele spectacole, Premiul publicului pentru Scène à… quatre? (Eugène Ionesco) și Premiul al II-lea și Trofeul festivalului pentru L’Oiseau en cage (Emmelyne Octavie).

Ce a însemnat debutul pe scena unui festival francofon pentru elevii premiați? Karina C., mezina trupei (cu rol în cele două spectacole), a dorit să rezume impresiile comune ale colegilor săi: „Festivalul din Alytus mi-a schimbat viziunea asupra practicii teatrale și, totodată, asupra barierelor lingvistice. Îmi amintesc perfect emoția trăită înainte de fiecare spectacol, dar și cea de după decernarea premiilor. Sunt două emoții care formează un întreg și reflectă povestea inițierii mele în lumea teatrului în care am avut ocazia să lucrez cu oameni speciali, atenți la detaliile scenice, dar și umane. Am reușit să avem toți parte de o experiență de neuitat, iar experiența mea a fost asezonată cu multă muncă, responsabilitate, emoție și satisfacții!”

Astăzi, SCENIC visează mai departe… În 2024 un nou spectacol se va afla sub reflectoarele unui nou festival, la Amiens, în Franța. O aventură ce-și rezervă spațiul unui alt articol în Revista COOLT!

Alina BĂLUȘ,
profesor de limba franceză Colegiul Național  Calistrat Hogaș