Ani de liceu

PROZĂ, POEZII, CREAȚII

Rubrica ANI DE LICEU aduce în atenția cititorilor noștri, tineri liceeni, pasionați de scris și de literatură, o oportunitate inedită și o rampă de lansare pentru a-și face debutul literar în cea mai cool revistă de cultură din județul Neamț.


Am ales pentru acest număr atât proză cât și poezii, creații semnate de către elevii Colegiului Național ,,Gheorghe Asachi“ și de la Colegiul Național ,,Calistrat Hogaș“ Piatra-Neamț.  

PĂMÂNT

Aflându-mă la miliarde de kilometri distanță de Planeta Pământ, de dulcea mea casă,  am reușit să mă cufund în stele. Privesc cu uimire întregul Univers. În orice unghi, în orice parte m-aș uita, privesc uluită infinitul.

În apropierea mingii de foc, Preamăritul Soare menține pacea eternă asupra Galaxiei, alături de cei opt apropiați ai săi. Locul din care provin, al treilea ucenic al Stăpânului Soare, se distinge considerabil prin abundența albastrului de Caraibe. Pentru o clipă meditez. Privesc cu ardoare propriul cămin și realizez cât de imens pare a fi ca dimensiune pentru noi, oamenii de pe Pământ, și cât de minuscul și inofensiv pare a fi pentru un străin, pentru o ființă care nu a călătorit niciodată pe această planetă. Lumea, o iluzie aflată în contradictoriu, este foarte greu de perceput. Noi, „copii ai lumii mici“, ne bucurăm de minuscula planetă pe care o avem. Noi, oamenii, precum furnicile, reprezentăm niște ființe neînsemnate care își clădesc propriul mușuroi. Viața continuă, timpul este iluzoriu și trebuie să petrecem cât mai frumos cu putință, pentru că nimeni nu a dobândit viață veșnică. Uitându-mă la milostivul ucenic, îmi dau seama cât de mult îmi iubesc casa, cât de mult ar trebui să apreciez că fac parte din ea. Toate cele șase continente sunt la fel de speciale prin cultura și civilizația lor, prin varietățile formelor de relief pe care le adăpostesc și, mai ales, sunt la fel de speciale pentru coloniile de furnici care lucrează neîncetat la clădirea și conservarea mușuroiului.

Deși am fost speriată la început cum că sunt o viață neimportantă, am realizat că fiecare ființă are o însemnătate aparte, Terra fiind o planetă deosebită și valoroasă pentru acest Univers. De-abia aștept să mă întorc acasă!

                                                                                  Ana-Maria TUNOAIA
Clasa a XI-a C, CN „Gheorghe Asachi“Continuăm seria poeziilor propuse de elevii Colegiului Național ,,Calistrat Hogaș“ Piatra-Neamț, poezii ce au apărut în cel mai recent număr al revistei Adobiograființa.

Publicația este în al XVII-lea an de când apare (aproape 45 de numere) și este rodul colaborării profesor-elev de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“, în cadrul disciplinei opționale Jurnalistică școlară.

 NOI
 de Andra-Cristiana AȘIBREINER
  
 Eu vis, tu zare…
 Eu lac, tu mare
 Tu Soare, eu Lună
 Tu rău, eu bună.
  
 Eu zâmbet de-o clipă
 Tu teamă, eu frică
 Eu strigăt, chemare
 Tu inimă, floare.
  
 Din tot și din toate,
 Iubire și fapte!