Tradiții

Rapsozi nemțeni – ANA DRAGU și bucuria de a duce mai departe cântecul popular

Continuăm traseul în lumea rapsozilor de pe tărâmuri nemțene și o cunoaștem, de această dată mai îndeaproape, pe tânăra Ana Dragu. Frumoasă, talentată și delicată ca o floare, protagonista noastră s-a născut la Târgu-Neamț, pe 13 martie 1999.  

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, specializarea Pedagogia învățământului preșcolar și primar, și a masterului din cadrul aceleiași facultăți, specializarea Didactici aplicate în învățământul primar, Ana continuă să se perfecționeze. În prezent, este învățătoare la Școala Gimnazială „Vasile Conta” din Iași și studentă la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de interpretare, compoziție și studii muzicale teoretice, specializarea canto clasic.

La Târgu-Neamț, Ana a deschis un atelier muzical pentru a îndruma copiii talentați în lumea muzicală dedicată folclorului. Munca sa este confirmată de rezultatele deosebite obținute la diverse festivaluri de specialitate de elevii săi.

Și-a descoperit talentul artistic la o vârstă fragedă, în copilărie, la 2-3 anișori. „După cum povestea mama, am învățat întâi să cânt, apoi să vorbesc. Cântam muzica pe care o auzeam la radio, iar mânerele ușilor le foloseam drept microfoane”.

S-a remarcat încă de la grădiniță, când la grupa pregătitoare a fost organizată o șezătoare și a interpretat cântecul „Moldovă, Moldovioara mea”, din repertoriul regretatului Anton Achiței. Cu aceeași piesă, câteva săptămâni mai târziu a obținut marele premiu în cadrul concursului „Tip top minitop”, organizat la Piatra-Neamț. În urma acestui premiu, părinții au îndrumat-o pe calea cântului popular.

Ana Dragu deține în repertoriul său patru piese proprii: „Mămucă, nu mă certa”, „Eu sunt fată din Moldova”, „Zice lumea că-s frumoasă” și „Drag mi-e badea”.

„Primele 2 piese sunt de o valoare sentimentală foarte mare, pentru că au fost compuse de părinții mei. Tata, fiind cântăreț bisericesc și absolvent de conservator, s-a ocupat de partea muzicală, iar mama, având un talent remarcabil în arta scrierii, s-a ocupat de versuri. Am colaborat și cu regretatul maestru Viorel Leancă și mă bucur că am reușit să port în repertoriu două creații de-ale sale”, povestește artista.

De-a lungul timpului, Ana Dragu a cântat în diferite festivaluri și spectacole cu orchestre de renume ale folclorului românesc. A performat cu succes alături de Orchestra „Lăutarii” de la Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, Orchestra Ansamblului folcloric „Junii Sibiului”, Orchestra Ansamblului folcloric „Banatul” din Timișoara, Orchestra „Brâulețul” din Constanța și, nu în ultimul rând, a fost solist colaborator al Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Începuturile sale artistice i-au fost inspirate și ghidate de artiste de renume, precum: Margareta Clipa, Sofia Vicoveanca și Matilda Pascal Cojocărița. Pe viitor, Ana își dorește evoluție, carieră artistică și didactică la nivel cât mai înalt. „Îmi doresc să bucur publicul românesc, ducând mai departe cântecul, portul și tradițiile nemțene, promovându-le, dar și pregătind copiii în deslușirea folclorului”.

Faptul că sufletul său este strâns legat de Neamț este dezvăluit și de motto-ul personal al artistei, acela după care își ghidează pașii:

„NEAMȚU mi-e din suflet locul
De unde îmi e și portul 
Unde inima-și ia focul 
Și credința îmi dă rodul”.

Autor articol: Oana-Talida COZMA