Tradiții

Rapsozi nemțeni – MARIA ȚIFREA, artista de la munte, care cântă și Moldova, și Ardealul

Născută în comuna Dămuc, județul Neamț, protagonista rubricii Rapsozi nemțeni vine dintr-o familie în care s-a cântat mereu, mama sa – vocal, iar tatăl – la fluier. Talentată, devotată, implicată, mereu cu dorința de a-și depăși limitele și de a se remarca pozitiv, Maria Țifrea este un exemplu de artist neobosit, aflat mereu în căutare de evoluție.

Este absolventa Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializările canto clasic și pedagogie muzicală. Deține și specializare în Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, obținută în cadrul Universității de Arte „Vasile Alecsandri” din Bacău, dar și un master, la aceeași universitate, în ,,Culturi muzicale academice și tradiționale”.

„În fața publicului m-am prezentat la vârsta de 26 ani. Dar dinainte de a urca pe scenă pentru prima dată, știam că muzica este calea mea”, spune artista.

Și-a conturat propriul stil, cu influențe din muzica populară din Moldova, dar și din Ardeal, venind dintr-o zonă de interferență. Cât despre calitățile cu care a fost înzestrată, Maria consideră că vocea trebuie adaptată acestui gen muzical, iar melismatica este obligatorie.

„Noi, artiștii, ne diferențiem muzical unii cu alții prin timbrul vocal inconfundabil, interpretare, atitudine sau costume populare”.

A avut un parcurs profesional presărat cu de toate. Uneori a trecut prin imprevizibil, au fost etape mai ușoare, dar au fost și momente dificile, însă consideră că trendul este unul ascendent și se bucură de evoluție.

Maria cântă oamenilor cu sufletul deschis, indiferent că sunt mari sau mici. Cântă la evenimente speciale, fie că sunt nunți, botezuri, aniversări, zile de comună sau alte spectacole și o face cu plăcere și abnegație. Cu dragoste, împărtășește din tainele muzicii copiilor cărora le este dascăl. „Încărcarea emoțională este mai mare când îi modelez pe cei mici, ajutându-i să îmbrățișeze muzica sub toate aspectele ei.”

Maria Țifrea deține propriul club muzical sub titulatura ,,Melisma”, unde lucrează cu copiii pasionați de cânt popular, iar proiectul a apărut din dragoste și din dorința de a forma viitoarele talente în muzica populară, care să ducă mai departe această tradiție ancestrală.

În prezent, Maria predă educație muzicală la Școala Gimnazială Rediu, la Școala nr. 1 Făurei și la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” din Piatra-Neamț.

„Misiunea de dascăl, deși uneori dificilă, este frumoasă. Să ții în palme sufletul unor copii și să le descoperi talentul cu încredere și perseverență e o vocație nobilă și mă simt mândră că am un asemenea privilegiu”, spune cântăreața.

Pentru că iubește ce face, Maria prezintă pentru elevii ei metode inovative de învățare. „Înclinarea mea spre joc și bucurie m-a determinat să caut mereu metode inovatoare, cât mai distractive, de educație muzicală. La orele mele folosesc foarte des instrumente muzicale de percuție, dar și pseudoinstrumente, și-i provoc mereu pe copii să încerce lucruri noi, care le dezvoltă inteligența, răbdarea, motricitatea, atenția și implicit vioiciunea. Cei care urmăresc activitățile mele, le apreciază în mod pozitiv.”

Dincolo de menirea ei ca profesor, Maria este interpret de muzică populară, iar folclorul va rămâne veșnic în inima ei. A lucrat până în prezent 30 de piese proprii, cu influențe din două zone diferite, Ardeal și Moldova, care vor fi reunite, în viitorul apropiat, într-un album lucrat cu atenție și dăruire.

Și-a conturat un viitor frumos, bazat pe muncă, pe calități vocale și pasiunea de a face ceea ce iubește cu adevărat. „Cu siguranță nu o să mă opresc aici! Privesc mereu înainte cu detașare și optimism, curiozitate și curaj. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Îi dorim succes deplin Mariei în parcursul ei pe calea cântului popular, drum presărat cu reușite și cu un public care să-i fie mereu alături și să-i aprecieze munca și talentul. 

Autor articol: Oana-Talida COZMA