Scriitoarea Simona Antonescu ne dăruiește o poveste de o frumusețe desăvârșită, o carte care fascinează, cucerește, surprinde prin scriitura vie și modernă, aducând în prim plan figura emblematică a Evului Mediu românesc, pe Doamna Chiajna din neamul Mușatinilor, nepoata lui Ștefan cel Mare.
Încă de la început suntem imersați într-un univers captivant, în care negustoresele sunt un liant între oamenii de rând și conducători, femei puternice extrem de independente, care spionează și preferă drumurile lungi și riscante în locul vieții domoale oferite în urma unei căsătorii.
Autoarea reușește să jongleze în 746 de pagini cu multe personaje istorice, bine documentate și conturate, de o frumusețe fără cusur, astfel că la finalul lecturii ești aproape copleșit de forța cu care Simona Antonescu te-a condus pe culoarele istoriei. Iubirea, intriga, gelozia și violența se adună ca o țesătură complexă din care foarte greu te poți desprinde.
Prin această carte, scriitoarea ne dovedește încă o dată care este rolul literaturii, cum poveștile bine scrise pot umaniza cronicile istorice, cum documentarea dar și inspirația pot readuce la viață un personaj istoric de acum 500 de ani.
Se trăiește lângă Chiajna de la primele pagini, prin punguța cu zahăr pe care negustoreasa Marula o ascunde în caravana ei pentru tânăra domniță, prin mângâierile primei doici, femeia care o iubește pe copilă ca și când i-ar fi mamă, prin pisoii neastâmpărați din coșul de răchită al fetei, prin felul ei de a cerși povești și de a-și impune părerile în fața tatălui ei, voievodul Petru Rareș.
Chiajna, o fetiță încăpățânată, determinată și inteligentă, va înflori în femeia puternică din spatele domnului Valahiei, Mircea Basarab din casa Drăculeștilor. O vom iubi pe Chiajna de-a lungul întregului roman, și atunci când este vulnerabilă în fața schimbărilor pe care trebuie să le îndure ca femeie tânără ce trebuie măritată, rolul ei esențial fiind acela de a produce urmași, dar și atunci când prinde gustul puterii, când înțelege psihologia dușmanului, ce înseamnă demnitatea și cutezanța pe câmpul de luptă.
Doamna Chiajna se va ghida după cartea Il Principe, o carte care o va încuraja de-a lungul anilor să lupte împotriva vicleniei uneori cu viclenie, fiindcă „puterea nu vine din lucrurile pe care le obții, ci din cele pe care nu le obții”, reușind să domnească nouă ani alături de soțul ei, și alți șapte ani după moartea soțului, pentru fiul ei.
Simona Antonescu s-a născut la Galați și a copilărit în localitatea Țintea (județul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu Gherea” (actualul Colegiu Național „Nichita Stănescu”) din Ploiești, a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Institutului Politehnic București. Locuiește în Ploiești.
Primele încercări literare datează din perioada copilăriei, iar în anii de liceu a început să scrie cele dintâi romane. A debutat în anul 2015 cu „Fotograful Curții Regale”, Editura Cartea Românească, roman câștigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească și al Premiului de Debut al Uniunii Scriitorilor din România.Romanul a fost finalist al „Festival du Premier Roman de Chambéry” și al „Premiilor Observator Cultural”. Chiajna din Casa Mușatinilor a apărut în 2023 la Editura Polirom.
Autor articol: Suzănica TĂNASE