Ani de liceu

ROD – Spațiu creativ și de învățare

ROD. Așa se numește locul unde aleg să îmi petrec o mare parte din zilele de după școală. O clădire ascunsă printre blocuri, un spațiu care a luat naștere după ce sediul dezafectat al unei centrale pentru blocuri a fost renovat. Din vorbă în vorbă, am ajuns și eu să aflu mai multe despre acest loc, care mi-a intrat la suflet din prima clipă. Am descoperit oameni calzi și plăcuți, care te fac să realizezi că viața e frumoasă dacă tu vrei să fie așa, iar pentru asta trebuie să te bucuri de fiecare lucru, oricât de mic ar fi el.

Sunt voluntar la ROD de aproape 1 an. 12 luni în care am învățat și mi-am descoperit anumite calități pe care nu știam că le am. M-am dezvoltat ca persoană și am reușit să realizez relații stabile cu oameni din comunitate. Și cu toate astea nu aș vrea să mă numesc voluntar. Pentru că ROD nu este un centru de voluntariat. Este o „școală de fapte bune“, un loc în care pot să te dezvolți și să crești frumos, unde te regăsești și găsești bine și mai ales un loc în care poți să lași creativitatea să facă lucruri frumoase.

Pentru că România este o țară frumoasă, iar valorile și meșteșugurile trebuie păstrate și apreciate la adevărata lor valoare, unul dintre proiectele cele mai aproape sufletului nostru este Roditor – produse locale, inițiative, fapte. Un eveniment care promovează producătorii locali, valorile comunității și aduce oamenii împreună. În luna octombrie am organizat cea de a III-a ediție Roditor, iar ceea ce ne-a bucurat cel mai mult a fost că oamenii au început să conștientizeze cât de important este să ne sprijinim între noi și să fim împreună la astfel de evenimente.

Un alt proiect care ne-a adus împreună și ne-a bucurat sufletele a fost deschiderea Bibliotecii Rod. Ne-am propus să strângem 100 de cărți, pentru a crea o bibliotecă, cărțile venind din donații de la oameni ai comunității. După o săptămână am ajuns deja la 600 de cărți, un număr destul de greu de realizat și de chiar și de imaginat. Este un sentiment minunat să vezi cum oamenii vin cu mâinile pline de cărți și cu atâta bucurie, și transmit mai departe sentimentele pe care le-au trăit când au citit o anumită carte.

Misiunea noastră este să fim creativi și să învățăm cum se face binele împreună. Iar binele trebuie să se rostogolească. Gândim că fiecare din noi poate să facă bine, prin lucruri mici, binele să se „rostogolească“ și să ajungă la fiecare în parte, ca să fim fericiți și să aducem ROD vieții noastre.