Practic

ROMÂNIA ÎN BUCATE:  Ciorbă rădăuțeană

Seria preparatelor tradiționale, pregătite cu dragoste de chef Ciprian Țărnă, de la Braseria Cip&Ali, continuă sub genericul România în bucate. De această dată gătim o savuroasă ciorbă rădăuțeană cu care ne vom bucura papilele gustative la un prânz relaxant în familie.

Seria preparatelor tradiționale, pregătite cu dragoste de chef Ciprian Țărnă, de la Braseria Cip&Ali, continuă sub genericul România în bucate. De această dată gătim o savuroasă ciorbă rădăuțeană cu care ne vom bucura papilele gustative la un prânz relaxant în familie.

Iată care sunt ingredientele necesare pentru 6 porții:

  • ½ pui
  • 500 gr smântână
  • 5 gălbenușuri de ou
  • 2 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 2 cepe
  • 100 gr țelină
  • 2-3 căței de usturoi
  • 150 ml ulei
  • 20 gr făină albă
  • 1 ardei iute proaspăt sau murat
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare și piper după gust

Pentru pregătirea ciorbei rădăuțene spălăm bine și porționăm puiul, apoi curățăm legumele sau albitura, cum mai sunt numite, și le tăiem cubulețe. Toate sunt puse la fiert circa o oră, în 2,5 l de apă, cu puțină sare. Între timp, spălăm ouăle, le dezinfectăm, și separăm albușurile de gălbenuș. Tot acum dăm un morcov prin răzătoarea mică. Din cei 3 căței de usturoi, preparăm un mujdei.

Separat, pregătim liezonul din smântână, gălbenușurile de ou, făina albă și mujdeiul de usturoi. După fierberea legumelor și a puiului, dezosăm carnea în șuvițe. Vom tempera liezonul cu supa fierbinte, ca mai apoi să-l adăugăm peste întreaga supă. Amestecăm continuu în ciorbă până la omogenizare, pentru a se evita coagularea. Continuăm fierberea încă 3 sau 4 minute. Dăm gustul final cu sare și piper, în funcție de preferințe.

Nu uităm să călim morcovul în uleiul încins pentru ,,fața” la ciorbă.

Ciorba rădăuțeană se servește fierbinte, cu ardei iute, proaspăt sau murat, și turte calde, de casă. După gust, se poate completa cu smântână și mujdei, iar la final presărăm cu generozitate pătrunjel tocat mărunt.

Pentru o digestie bună, puteți să consumați și un păhărel de palincă tradițională!

Poftă bună, tuturor!

Rețetă realizată cu sprijinul Tradițional Cip&Ali, 0745.069.271

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA