Practic

ROMÂNIA ÎN BUCATE – Murături: Ardei umpluți cu varză

Dacă e toamnă, încep pregătirile pentru cămară! Toate gospodinele gătesc cu sârg pentru sezonul rece, iar conservele de iarnă sunt pregătite în toate bucătăriile.

Chef Ciprian Țărnă, de la Braseria Tradițional Cip&Ali, ne propune să punem împreună ardei umpluți cu varză la murat.

Ingrediente:   

  • 20 de ardei gras de grădină, de mărime potrivită;
  • 1 varză mare de circa 3 kg;
  • 2-3 morcovi;
  • 1 țelină cu frunze;
  • 1 legătură de mărar;
  • 1 legătură de pătrunjel;
  • 1 crenguță de cimbru;
  • 2 rădăcini de hrean;
  • sare / 10 gr/l litru apă;
  • apă. 

Spălăm și curățăm de cotor ardeii, iar varza o tocăm mărunt. Tot mărunt tăiem verdețurile: frunzele de țelină, mărar și pătrunjel și dăm prin răzătoarea mare morcovul, care este curățat și spălat în prealabil.

Într-un vas amestecăm varza tăiată, morcovul și verdețurile, adăugăm un praf de sare și omogenizăm. Timp de o oră, întreaga compoziție este lăsată să se ,,odihnească” pentru ca varza să se înmoaie. Apoi, umplem, în straturi, ardeii cu amestecul gata pregătit și îi așezăm în borcan. Printre ardei adăugăm crenguțe de cimbru, felii de arde iute și rădăcini de hrean, morcovi și flori de mărar verde. La final, completăm cu apa cu sare până acoperim ardeii. Pentru prepararea saramurii amestecăm 10 gr de sare la 1 litru de apă.

Sigilăm borcanul cu un capac steril și îl lăsăm în cămară, la întuneric, la o temperatură care să nu depășească 12 grade.

Ardeii murați cu varză pot fi serviți ca salată alături de orice preparat din carne sau tocană de legume!

Poftă bună!

Rețetă realizată cu sprijinul Tradițional Cip&Ali, 0745.069.271

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA