Cafeneaua culturală

Turist prin România – Salina Turda, o călătorie spectaculoasă în subteran

Dacă e rost de vreme bună și chef de explorat, vă propunem un nou traseu pentru luna mai, în inima Transilvaniei, într-o o călătorie spectaculoasă în subteran, la Salina Turda.

Salina Turda este considerată una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din lume. Locația este în subteranul pe care oamenii l-au creat într-un mediu natural deosebit, în adâncul Transilvaniei, săpând în sarea depusă după evaporarea mării care acoperea toată regiunea în urmă cu milioane de ani. Studiile arată că sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani, dacă ar fi cazul.

Salina Turda este considerată un dar al acestor meleaguri pentru oricine trăiește aici sau doar trece ca turist prin zonă. Salina este un simbol și o sursă de prosperitate, de sănătate și de mândrie pentru fiecare turdean.

Documentările relevă că povestea Salinei Turda s-a scris în timpul ocupației romane în Dacia. În acea perioadă orașul era denumit în latină Potaissa. Exploatarea sării în epoca romană este probabilă, însă lipsesc dovezile certe privind această activitate. În aceste condiții, începuturile mineritului în sare se situează în timp la nivelul secolelor XI – XIII.

La Turda e o bucurie să ajungi, orașul se află printre așezările vechi și importante ale României, alături de Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. Zona este încărcată de istorie și legendă, iar obiectivele turistice din Turda oferă, astfel, o călătorie de neuitat turiștilor. Turda aduce în prim planul turiștilor natura, istoria și legendele. Creează o punte între cotidian, dar și vremurile de altădată.

Reîntorcându-ne în mină, povestea procesului de extracție a sării continuă în Mina Ghizela. Pentru transportul sării între mina Ghizela și galeria de transport Franz Joseph, au fost săpate două camere tehnice, una care să adăpostească crivacul și una amplasată la rampa superioară a puțului de extracție. Mai târziu, în 1992, când Salina și-a deschis porțile curioșilor vizitatori, aceste două camere au fost unite, ducând la formarea camerei ,,Staționar” pentru tratamentele balneare. De aici intrăm în Sala de Apel, denumită astfel pentru că această cameră era locul ideal pentru a ține evidența persoanelor care intrau și ieșeau din Mina Rudolf. Aici tronează Scara Bogaților. Pășim în secolul al XIX-lea, pe timpurile Împăratului Francisc Iosif, ultimul mare principe al Transilvaniei și împărat al Austriei, care se spune că a coborât pe această scară.

Într-o nișă săpată în sare în peretele estic al Sălii de Apel se află Altarul, locul de rugăciune al tăietorilor de sare și locul unde renăștea speranța și credința pentru vremuri viitoare mai bune. Din Mina Rudolf coborâm puțin mai jos, în Mina Terezia. O cascadă de sare, un lac subteran, stalactite și eflorescențe de sare completează echilibrul inert al uriașului clopot. Este cea mai veche lucrare minieră din tot ansamblul Salinei Turda, sarea fiind exploatată în perioada 1690-1880.

Exploatarea sării în acest tip de camere a lăsat în urmă goluri subterane de dimensiuni impresionante – în cazul minei Terezia: 90 m înălțime şi 75 m diametru. Adâncimea de la gura puțurilor până la baza minei este de 112 metri.

În Mina Terezia descoperim lacul subteran. O splendoare unică, de până la 6 metri adâncime, fiind extins pe aproximativ 80% din suprafața vetrei camerei de exploatare. Mina Rudolf prezintă o impresionantă lume a subteranului, o veritabilă comoară din adâncuri, denumită astfel în onoarea prințului Rudolf al Austriei. Cupola trapezoidală a Minei Rudolf este adâncă de 42 metri, lată de 50 și lungă de 80, o adevărată operă de artă. Mina Rudolf este și ultimul loc în care sarea a fost exploatată la Turda.

172 de trepte te conduc spre vatra minei. Se coboară 13 etaje, la fiecare pod de odihnă fiind marcat pe perete anul în care a fost exploatat nivelul respectiv.

Pe semi-tavanul nord-vestic s-au format de-a lungul anilor stalactite de sare. Ele urmăresc direcția unei intercalații de sare macrocristalină de puritate ridicată.

La 120 metri în subteran, găsești o serie de activități inedite pentru spațiul în care te afli. Experiențe deosebite, distractive, pentru toate vârstele – un amfiteatru generos care găzduiește diverse evenimente, terenuri de sport, bowling, mini-golf, biliard, teren de sport, tenis de masă, dar și un loc de joacă pentru copii, cu tobogane și mini-panouri de baschet.

Tot în Salina Turda putem viziona Roata panoramică, înaltă de 20 metri, unică și probabil singura roată panoramică din subteran din lume.

Muzeul Mineritului în Sare continuă cu Sala puțului de extracție,o cameră ce găzduiește puțul de extracţie prin care sarea exploatată în mina Rudolf era transportată pe verticală, până la nivelul Galeriei Franz Joseph.

În continuare pașii ne poartă spre Sala Crivacului, o încăpere octogonală, în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel” .Construit în anul 1881, Crivacul din salina de la Turda este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa, care este conservat în locul în care a funcționat.

Galeriile prin sare te poartă către Mina Iosif – Sala ecourilor, o mină conică ce coboară la 115 metri adâncime față de suprafață şi cu diametrul la bază de 67 m. A primit numele în onoarea împăratului Iosif al II-lea. Totodată, denumirea de „Sala Ecourilor” vine de la reverberarea puternică a sunetului, datorată formei camerei și lipsa comunicațiilor majore cu alte lucrări miniere. Sunetele sunt redate de până la 20 de ori.

Galeria Franz Josef este poarta spre intrarea în adâncuri. Un labirint subteran, care ne invită într-o altă dimensiune.

Dacă dispuneți de timp, energie și buget, vizitați în această primăvară, cu încredere, tărâmul magic din adâncul Transilvaniei. 

Documentare realizată de Oana-Talida COZMA

Sursa: