Inside CARMEN SAECULARE

VACANȚELE MUZICALE ALE ANULUI 2024

Duminică, 7 iulie, pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț a dat startul celei de a XLIX-a ediții a Festivalului Internațional „Vacanțe Muzicale”. Publicul nemțean și turiștii aflați în vacanță în ținutul nostru s-au putut bucura de șapte seri cu muzică de cea mai înaltă calitate, interpretată de artiști și formații celebre.

Așa cum este tradiția celor patruzeci și opt de ediții anterioare, deschiderea și închiderea festivalului au aparținut concertelor de muzică clasică. Startul a fost dat de Orchestra Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău, cu maestrul Mihail Agafița la pupitru dirijoral. Iubitorii muzicii de jazz au fost răsfățați audiind concertul intitulat „Big Band Boom”, cu protagoniști de înaltă ținută artistică: Berti Barbera și Big Bandul Radio (dirijor: Simona Strungaru). Muzica pop a fost prezentă pe scena „Vacanțelor Muzicale” prin intermediul trupei „The Motans”. Solistul, compozitorul și textierul Denis Roabeș (însoțit de chitaristul Damian Rusu, toboșarul Ali Said, basistul Matei Căpitanu) au adus bucurie în rândul fanilor trupei.

Un alt eveniment muzical al ediției curente care a încântat publicul „Vacanțelor” a fost concertul Tarafului „Iancu Jianu”. Constantin Gaciu, unul dintre cei mai importanți cobzari ai României, cel care a înființat acum șase ani grupul oltean, a adus în festival muzica tradițională și cea lăutărească.

Ca la fiecare ediție, nu au lipsit recitalurile camerale, anul acesta fiind invitați să le susțină muzicieni consacrați – Mircea Lazăr (vioară), Anton Niculescu (violoncel), Andrei Licareț (pian) – ori tineri aflați în plină afirmare, precum acordeonistul Emmy Dumitru, fost elev al Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.

Un alt eveniment de marcă al muzicii de cameră l-a constituit recitalul propus de „Duo Suspiratio”, alcătuit din Magda-Eliza Maftei (mezzosoprană) și Carles Dorador i Jové (lăută). „Din Italia în Franța – o călătorie muzicală barocă” a abordat tema călătoriei, atât ca explorare a două țări și a două culturi, fiecare cu particularitățile sale stilistice, cât și drept călătorie prin diferitele forme de expresie muzicală vocală din secolul al XVII-lea. Arietele, canțonetele și cantatele italiene s-au îmbinat cu ariile de curte, tipic franceze, oferind o largă paletă de emoții, de la bucuria primei iubiri la dezamăgire, disperare și lamentație. Programul a fost conceput și ca o profundă rătăcire în labirintul sufletului uman, singurele mijloace de expresie fiind vocea și teorba (lăuta).

„Poveste din Bucureștiul de odinioară”, concertul de vineri seara, a fost unul aparte, în care solista Miruna Ionescu și membrii „Tarafului de oraș” –  Valentin Albeșteanu (vioară), Valentin Cucu (pian), Daniel Mustățea (acordeon), Nicolae Petrea (contrabas) – au interpretat cântece celebre, mai vechi ori mai noi, piese fredonate de mulți dintre cei din public: „Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea”, „Suflet candriu de papugiu”, „Coșarul”, „Por una cabeza”, „Inimă, nu fi de piatră”, „Mi-am pus busuioc în păr”, „Habar n-ai tu”, „Ciuleandra”, „Hora Mărțișorului”, „Căruța poștei”.

La final, în așteptarea ediției a L-a, sâmbătă, 13 iulie 2024, pe Platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț, s-a desfășurat Gala de operă. Sub conducerea muzicală a dirijorului Cătălin Toropoc, au evoluat Orchestra „Ionel Perlea” și soliștii Alexandra Grigoraș, Claudia Caia, George Proca.

Demn de remarcat este faptul că la ediția curentă a fost prezent și Principele Nicolae, implicat

într-un proiect umanitar. Alteța Sa Regală a urcat pe scena Festivalului, alături de soție, în calitate de ambasador MIFNE România, care, prin Asociația Punct de Cotitură în Autism Timpuriu, a adus în România abordarea pentru identificarea precoce și tratamentul intensiv al autismului timpuriu. În colaborare cu The MIFNE Center din Israel, în Piatra-Neamț a fost înființat al doilea centru din lume, după Elveția, pentru detectarea și intervenția timpurie în cazurile de autism la copii sub doi ani.

Din păcate, ploaia nu a ocolit nici cea de a patruzeci și noua ediție a „Vacanțelor Muzicale”, seara

de miercuri, cea dedicată concertului „The Great American Songbook” aducând o vijelie în centrul urbei. Astfel, muzicienii Sorin Zlat (pian), Mihaela Alexa (voce), Sorin Zlat sr. (saxofon), Adrian Flautistu (contrabas) și Iulian Nicolau (tobe) au fost nevoiți să abandoneze programul muzical, după ce apucaseră să cânte primele piese.

Autor articol: Valentin ANDREI