Ani de liceu

Vizita la Casa Europa din București – o experiență întemeietoare pentru 20 de elevi al Hogașului

Vizita la Casa Europa din București - o experiență întemeietoare pentru 20 de elevi al Hogașului

Fiecare aventură începe cu un vis și o dorință. Aceasta este o poveste despre dorință, ambiție și muncă în echipă. Ambasadorii EPAS ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș” au avut parte de o experiență de neuitat la Casa Europei din București, în apropierea Sărbătorilor de Iarnă – putem spune că această deplasare a fost un cadou frumos, neașteptat, de Crăciun.

Programul EPAS este unul dintre proiectele îndrăgite al colegiului. Elevii liceului nostru au avut șansa de a crește și de a-și îmbogăți cultura generală prin intermediul activităților realizate încă din anul 2019. De-a lungul timpului, am avut oportunitatea de a vizita atât Parlamentul European din Bruxelles, cât și pe cel din Strasbourg. Însă, astăzi, este despre jocul de rol, care a avut loc la București.

Casa Europa este administrată de Reprezentanța Comisiei Europene și de Biroul de Informare al Parlamentului European din România. Ea găzduiește conferințe, seminare, evenimente oficiale, expoziții, proiecții de filme, conferințe de presă, prezentări, lecturi publice și, pe lângă toate acestea, dezvoltă și diferite programe pentru elevi, cu scopul de a susține celelalte instituții în efortul de a informa cetățenii. Prin activitățile desfășurate în cadrul său, aceasta urmărește promovarea dezbaterilor pe teme europene și creșterea nivelului de informare a cetățenilor cu privire la Uniunea Europeană.

După o obositoare călătorie cu trenul de noapte spre Capitală, 20 de elevi de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, din Piatra-Neamț, însoțiți de către coordonatorul EPAS, dna prof. Viorica Rusu, și de către dna prof. dr. Mihaela Cătălina Tărcăoanu, director adjunct, au ajuns somnoroși, dar cu bine, știind că acea zi de 22 decembrie avea să fie memorabilă. La Casa Europa, am fost întâmpinați călduros de cel ce avea să ne fie ghid. Domnul Ovidiu Imbuzan, coordonatorul sediului, ne-a îndrumat pe parcursul zilei în care am devenit deputați europeni.

Am fost luați prin surprindere la auzul veștii că vom fi împărțiți în partide diferite, care se raportează la sisteme distincte de valori. Tradiționaliștii erau preponderenți, cu 43%, pe când ecologiștii ajungeau la doar 16% din totalul existent actual în Parlamentul European. Scopul nostru în acest joc de rol a fost să ajungem la un consens și să găsim soluții pentru următoarele amendamente: „Implantarea cipurilor tuturor cetățenilor europeni” și „Secetă: costurile apei trebuie mărite”.

Cu ajutorul unor dispozitive personalizate, am avut posibilitatea de a rămâne conectați între noi, în ciuda apartenenței politice diferite, și, concomitent, am avut sprijin informativ pe măsură pentru a ne susține campaniile și ideologiile. Am format alianțe, am negociat între noi, ne-am susținut punctele de vedere în spațiul public și am ajuns la un consens prin votare unanimă pentru binele cetățenilor europeni.

Ambasadorii au ieșit în evidență prin implicarea cu interes pe parcursul jocului de rol. Fiecare și-a susținut punctul de vedere și a venit cu argumente convingătoare, reprezentându-și grupul cu dedicare și entuziasm. Cele două amendamente dezbătute au făcut referire la subiecte de actualitate, controversate, care au dat naștere unor noi idei și viziuni de guvernare.

După activitatea desfășurată la Casa Europa, am luat Bucureștiul la pas, făcând o plimbare relaxantă, vizitând Centrul Vechi – inima Capitalei și principala atracție turistică. Casa Europa este o instituție modernă, ce pune accent pe evenimente de actualitate și interes public, iar Centrul Vechi este o frântură din Bucureștiul de altădată – am trăit într-o singură zi atât trecutul, cât și viitorul. Jocul de rol de la Casa Europa reprezintă pentru noi, calistrații, o nouă filă în albumul de amintiri al echipei EPAS.

Autori articol:
Emma DRĂGOI, clasa a X-a
Alis-Elena HANGANU, clasa a XI-a
Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț