Tradiții

Artizani de colecție – LĂCRĂMIOARA ANTON manufacturează flori gigant, unicat

Artizani de colecție – LĂCRĂMIOARA ANTON manufacturează flori gigant, unicatArtizani de colecție –

Rubrica Artizani de colecție o așază, în această lună, între filele sale, pe Lăcrămioara Anton. Născută pe tărâmurile lui Creangă, la Târgu-Neamț, protagonista noastră pune bazele unui proiect inedit, acela de a crea flori gigant, unicat. Totul a început în 2017, după o perioadă în care a cochetat cu pictura pe mobilă. Întâmplător sau nu, artizana poartă cu mândrie nume de floare, iar arta pe care o stăpânește în prezent este aceea de a da viață unor decorațiuni superbe, realizate din flori de mari dimensiuni. ,,Adevărul e că eu de mică am avut înclinații la lucrul manual, încă din gimnaziu am creat și vândut diverse obiecte, de la bijuterii la accesorii vestimentare. Dar inima mea s-a stabilit într-adevăr la flori”,explică târg-nemțeanca.

Pasiunea pură a îndrumat-o pe Lăcrămioara să caute material documentar, să experimenteze, să încerce și să lucreze necontenit. Ce a ieșit? Vorbesc imaginile de la sine.

,,Pur și simplu am găsit filmulețe pe youtube cu flori de hârtie și mi-am schimbat direcția. Constatând că florile de hârtie nu prea sunt rezistente în timp, am făcut cercetări să găsesc un alt fel de material și atunci am dat peste isolon și foamiran. La momentul respectiv, nimeni din România nu știa de existența acestor materiale, deci a urmat o altă lupta să găsesc o sursă de achiziție a lor”, povestește artizana despre începuturile sale.

Autodidact, creațiile Lăcrămioarei au la bază studiul online, adaptând tehnicile de lucru pentru realizarea florilor de mari dimensiuni, iar pentru orice model de floare a construit tipare, folosite ca în croitorie. În încercarea de a găsi soluții ca florile sale să fie cât mai trainice, a descoperit materiale noi de lucru, despre care a studiat continuu.

,,Izolonul este un material modern, care este solicitat în multe domenii. Este folosit atât în ​​construcții, cât și pentru artizanat. Materialul este deosebit de popular printre meșteri datorită proprietăților sale de înaltă performanță și utilizării universale. Este folosit pentru a face obiecte decorative, decorațiuni pentru zone foto și meșteșuguri. Produsul este fabricat în Rusia și se găsește într-o diversitate de culori, este elastic, plăcut la atingere, nu provoacă alergii și poate rezistă la diferențe mari de temperatură.

Și foamiranul este un material special, cunoscut și sub numele de piele de căprioară din plastic. Acest material are o serie de calități care diferă de izolon, cum ar fi plasticitatea ridicată, culori realiste și rezistența la deteriorare și uzură.”

Dibăcia cu care Lăcrămioara Anton realizează diverse minunății florale nu este la îndemâna oricui, gradul de dificultate al realizării unei flori fiind direct proporțional cu complexitatea ei. ,,Cel mai dificil de realizat este suportul pe care trebuie așezată floarea, pentru că am nevoie de ajutor extern. El nu se găsește în comerț”, mai explică artista.

Interesantele decorațiuni sunt adesea cerute la evenimente speciale, iar printre preferințele clienților se numără trandafirii, macii, margaretele, ghioceii și crizantemele, ultimele dintre acestea fiind și preferatele artistei.

Etapele realizării unei flori de mari dimensiuni sunt complexe, iar durata de lucru poate fi de 3 sau 4 ore, timp în care petalele sunt croite, apoi urmează încălzirea materialului, modelarea, lipirea petalelor și eventual pictarea acestora.

,,De ce sunt speciale florile mele? Pentru că în fiecare petală pun suflet. Dacă ar fi după mine, nu aș ieși din atelier decât pentru odihnă”, relatează Lăcrămioara despre creațiile sale.

Florile Lăcrămioarei pot fi comandate doar prin intermediul site-urilor de socializare. Acestea, cel mai adesea, sunt comandate de organizatori de evenimente sau de fotografi și au ajuns în mai multe colțuri ale Neamțului, dar și la Constanța, Cluj, Craiova sau București.

Autor articol:  Oana-Talida COZMA