Tradiții

Leacuri pentru sănătate – Doctorii pentru sinuzită și reumatism

Iubim sănătatea și starea de bine, iar prin intermediul rubricii „Leacuri pentru sănătate” vă aducem în atenție o nouă serie de tratamente naturale pentru sinuzită, reumatism, dureri de cap sau de oase, ficat mărit și spondiloză cervicală. Remediile fac parte, așa cum v-am obișnuit, din cartea Tudoriței Profir, intitulată „Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste”.

TINCTURI: obligeană, drăgaică, ovăz, busuioc, sunătoare, anghinare, coada calului, gălbenele, cimbru, creţişoară, pufuliţă, rozmarin, anason, trei fraţi pătaţi, mur, afin.
Se amestecă într-un recipient de sticlă. Se iau 2 linguri pe zi, timp de 3 luni.

GEMODERIVATE: viţă de vie, castan, plop negru, secară, coacăz negru.
Se ia câte o monodoză din fiecare, zilnic, timp de 2 luni.

CEAI: ceai reumatic, salcie, sovârf, mentă, ceţuşcă, traista ciobanului, coada calului, mesteacăn, plop negru.
Se amestecă toate plantele, se prepară astfel: 9 litri apă cu 9 linguriţe plantă, infuzie 15 minute. Se beau 1,5 litri pe zi, timp de 3 luni.

CAPSULE: artrovit, artrocalm, echinacea, omega 3. Se ia câte una, din fiecare, zilnic, timp de 3 luni.

PREPARAT: 1 kg. miere, 450 gr. extract de aloe, 100 ml. propolis, 300 gr. cătină, 750 gr. vin roşu. Se amestecă şi se lasă la macerat 14 zile, se iau două linguri zilnic, timp de 3 luni.

DECOCT: 1 kg. miere, 700 gr. tătăneasă (rădăcină verde-crudă), 300 gr. morcov,
1,7 litri vin alb. Se macină (cu tot cu coajă) prin mixer/maşina de carne. Se amestecă şi se lasă la macerat 9 zile, se iau două linguri zilnic, timp de 3 luni.

Băi sinusuri – pentru sinuzită: sovârf, mentă, gălbenele. Se fac băi la cap şi sinusuri, pe timpul băilor se ţine gura deschisă, pentru a elimina toxinele, se înfăşoară capul într-un prosop pentru 15 minute.

Se fac băi de corp cu tulpină de roşii, frunze de salcie (răchită), coada calului, în timpul tratamentului, de 2-3 ori pe săptămână.

Doctorii pentru sinuzită și reumatism

Documentare realizată de
Daniela BÎNDILĂ

„Reţete pentru viaţă – tratamente naturiste“, autor Tudoriţa Profir, Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 201