Tradiții

Artizani de colecție – VASILE POPESCU, operatorul video care s-a transformat în „Bicu”, producătorul de cătină

Vasile Popescu, cunoscut printre nemțeni, în perioada anilor 2000, drept „trimisul TVR” în Neamț, omul cu camera, prezent la cele mai importante evenimente din județ, și-a continuat traseul profesional după pensionare, transformându-se într-un apreciat producător de cătină. Ideea de a deveni producător de cătină și de a produce sucuri 100% naturale a apărut în 2016, când a primit vestea pensionării în scurt timp.

Vasile Popescu, cunoscut printre nemțeni, în perioada anilor 2000, drept „trimisul TVR” în Neamț, omul cu camera, prezent la cele mai importante evenimente din județ, și-a continuat traseul profesional după pensionare, transformându-se într-un apreciat producător de cătină. 

Ideea de a deveni producător de cătină și de a produce sucuri 100% naturale a apărut în 2016, când a primit vestea pensionării în scurt timp.

„Având o viață activă, ideea de pensie mi-a creat un disconfort și nu un motiv de fericire. Nu îmi puteam imagina cum e să am programul clasic al unei persoane proaspăt ieșite la pensie. Atunci am pus pe hârtie care ar fi planurile de viitor. Deținând terenul pe care se află în prezent plantația de cătină, de peste 6 hectare, am vrut să îi dau o utilitate și în același timp să mă ajute să am o viață activă în continuare. Lovit de o problemă de sănătate personală – un diabet tip 2 – am descoperit planta care avea să îmi schimbe cursul vieții: cătina. Urmând indicațiile medicului, tratamentul medicamentos și introducând sucul de cătină în dieta proprie, după o perioadă am reușit să țin sub control diabetul prin alimentație, suc de cătină și activitate fizică”, povestește domnul Vasile.

Acesta a fost începutul și așa a apărut singura plantație de cătină din Ținutul Zimbrului, certificată ecologic. Povestea sub brandul „Cătina lui Bicu” a demarat în anul 2017, când a plantat peste 15.000 de copăcei de cătină, pe o suprafață de peste 6 hectare, în Târgu-Neamț.

„Anul în care am început acest proiect a coincis cu cel al nașterii primului nepot, Mihnea. După cum bine știți, legenda spune că atunci când se naște un prunc este bine să plantezi un copac în cinstea noului născut, iar copacul va crește odată cu pruncul și îi va oferi energia de care are nevoie pentru a se dezvolta și crește armonios. Ținând cont de timpurile actuale și dinamica societății, eu am plantat în cinstea nepotului o plantație de peste 15.000 de copăcei de cătină din soiurile Mare și Clara”.

Denumirea brandului „Cătina lui Bicu” a apărut în 2020, în timpul pandemiei, atunci când plantația a înregistrat primul an de producție. În căutarea de diverse denumiri, tot nepoțelul Mihnea a fost cel mai inspirat din familie și a dat numele, scurt și răspicat, „Cătina lui Bicu”.

Produsele lui Vasile Popescu sunt caracterizate cel mai bine de trei atribute: 100% naturale, explozie de energie și adjuvant în cazul unei imunități slăbite. „Sucurile noastre, care sunt produsele de bază și ocupă peste 90% din vânzări, sunt preparate după rețetele de odinioară. Nu conțin decât ingrediente organice, fără conservanți, zahăr, coloranți sau amelioratori. Sloganul nostru este «Puterea vindecătoare a naturii»”, completează producătorul de la Târgu-Neamț.

Cele mai savuroase siropuri de cătină combină fructul minune cu aronia, ghimbir, miere de albine și lime.

Procedeele de preparare a savuroaselor sucuri nu sunt dificile, însă necesită minuțiozitate. Cătina se spală la temperaturi foarte joase, de 4 -5 grade, și se pregătește pentru a fi introdusă în storcătoare cu melc. Sucul rezultat fie este mixat cu celelalte ingrediente, fie este îmbuteliat și se depozitează la rece, la o temperatură de 2-4 grade. „Având în vedere că fructele de cătină sunt organisme vii, orice temperatură mai mare de 10 -12 grade înainte de a fi mixat cu mierea de albine sau cu sucul de lămâie, poate porni procesul de fermentare. Sucul de cătină se poate depozita timp de 30-40 zilela rece, la o temperatura de 2-4 grade, sau până la 2 ani la congelator, la o temperatura de -12 grade”, mai spune producătorul.

Proiectele lui „Bicu” de viitor se bazează în primul rând pe dezvoltare. Noi produse vor lua naștere sub brandul „Cătina lui Bicu”, iar acestea vor fi găsite atât în online, în câteva magazine de tip băcănie din județ, dar și la târgurile de meșteri și artizani din Neamț sau din țară. Tot pentru viitor, sucurile minune pe bază de cătină ar putea fi distribuite la nivel național de două mari companii de retail. Produsele sale au fost apreciate și la târgurile din SUA, Marea Britanie, Elveția sau China, urmând ca după achiziționarea de echipament specializat pentru menținerea lor la rece să fie distribuite și peste hotare.   

„Ne bazăm pe sănătate, fericire și împlinirea că ceea ce am făcut până în prezent, am făcut bine. Ne dorim să lansăm o gamă de produse cosmetice care vor avea ca ingredient principal uleiul de cătină și suntem într-un stadiu destul de avansat pentru a lansa o gama de 3 produse încadrate la supliment alimentar, tot pe bază de cătină, transformată în pudră sau ulei”, povestește entuziasmat Vasile Popescu.

Cei care sunt în căutare de beneficii reale pentru sănătate, pot încerca cu încredere din rețetele tradiționale, dar și din cele inovative, produse de Bicu. Vasile Popescu este cel care a găsit elixirul pentru o viață mai bună, mai sănătoasă, plină de vitalitate, oferind produse naturale ce îmbunătățesc sistemul imunitar prin vitamine și nutrienți direct din natură. 

Autor articol:  Oana-Talida COZMA