Cafeneaua culturală

Figuri marcante – NICU ALBU

PRIMARUL CARE A MODERNIZAT URBEA PIETREANĂ

Anii de „instrucţiune“ şi de formare

Nicu N. Albu s-a născut pe 2 februarie 1853, la Piatra-Neamţ. A urmat cursurile primare în acest oraș, la Şcoala de Băieţi nr. 1, și apoi pe cele secundare, la Academia Mihăileană de la Iaşi, avându-i profesori pe Ştefan Micle, Ion Ionescu de la Brad, Gheorghe Apostoleanu etc. A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Alexander von Humboldt“ Berlin, fiind unul dintre primii studenţi nemţeni care au studiat în Germania.

Anii petrecuţi de studentul Nicu Albu pe tărâm străin au fost folosiţi pentru a se îmbogăţi pe plan spiritual, pentru că mult timp l-a dedicat pentru a vizita muzee şi frecventa sălile de teatru şi de concert și pentru a studia la Biblioteca Naţională Germană ori pentru a asculta diverse conferinţe. O puternică impresie i-a provocat-o întâlnirea cu filosoful german Friedrich Nietzsche, în calitate de conferenţiar. Tot în acei ani, la Berlin, l-a cunoscut pe Mihai Eminescu.

În paralel, s-au pus bazele formării viitorului specialist în administraţia publică. A mers, pe perioada vacanţelor de vară, în Suedia, Austria şi Elveţia, acolo unde a putut lua cunoştinţă cu modul de organizare a muncii din noile fabrici din zonă, modul de administrare şi exploatare a pădurilor, de transport şi prelucrare a materialului lemnos.

Revenit acasă, pune în aplicare cunoştinţele dobândite în străinătate

Cum anii petrecuţi prin spitalele din Berlin şi împrejurimi l-au afectat, fiind impresionat de suferinţa bolnavilor, a hotărât, odată întors acasă, să se dedice muncii administrative. Începe ca arendaş al moşiilor din Roznov, Turtureşti şi Mărăţei și apoi s-a consacrat exploatărilor forestiere de pe valea Bistriţei şi a Tarcăului.

Cariera politică

Implicat în viaţa administrativă a ținutului Neamţ, Nicu Albu avea nevoie de susţinerea mai marilor vremii pentru a putea reuşi ceea ce-şi dorea să facă pentru comunitatea locală. Astfel că a intrat în politică, urmând o carieră care avea să se dovedească de succes, fiind, pe rând, deputat (1891-1894), prefect al judeţului Neamţ (1885-1888 şi 1895-1899) şi primar al urbei pietrene (1901-1904 şi câteva luni în 1907). După încheierea mandatului de primar a fost ales senator, între anii 1905-1907 şi 1907-1908.

Parcul „Cozla“ îi poartă numele

Una dintre cele mai cunoscute acţiuni ale sale asupra urbei pietrene este amenajarea Parcului „Cozla“, proiect realizat în urma surpării solului de pe muntele din apropiere (mai 1897), ca urmare a ploilor abundente. Elaborarea proiectului a fost rezultatul eforturilor unui colectiv de ingineri şi arhitecţi, sub conducerea lui Nicu Albu, în colaborare cu specialişti din Austria, Germania, Elveţia şi Suedia, consultaţi prin intermediul ambasadelor din Bucureşti. În scopul evitării producerii viiturilor, s-a tăiat şi construit şoseaua care duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei Mici. Astfel a apărut foarte cunoscutul, pentru localnici, drum şerpuitor de piatră cubică. Pe primul platou, unde se află acum „Colibele Haiducilor“, s-a construit Pavilionul Cazinoului, iar pe al doilea platou au fost amenajate terasa Asociaţiei „Cercul Gospodinelor“ – organizaţie inaugurată în anul 1904, precum şi un teren de tenis de câmp.

Lămpi electrice pe străzile urbei

O altă importantă reuşită a mandatului de primar a lui Nicu Albu a fost introducerea curentului electric pe străzile oraşului (1894). Referitor la acest subiect este de subliniat că astfel Piatra-Neamţ a devenit prima urbe din Moldova electrificată. Însuşi Nicolae Iorga a fost încântat de cum arăta mica localitate nemţeană: „Piatra are o strălucire modernă, în armonie cu destinaţia sa de staţie de aer. Văzut noaptea, la lumina globurilor şi arcurilor electrice, oraşul este copleşitor, dar impresia de curăţenie şi civilizaţie se menţine şi ziua“.

Alte realizări notabile: trotuare, şosele, poduri, aducţiunea apei

În timpul cât Nicu Albu a fost primar, s-a terminat construirea şoselelor începute de Gheorghe Ruset-Roznovanu, s-au construit şapte poduri mari peste Bistriţa, şoseaua peste Petru-Vodă (Târgu-Neamţ – Valea Bistriţei), s-a introdus curentul electric în oraş, s-au amenajat Parcul „Cozla“ şi grădina zoologică, s-a pus la punct aducţiunea de apă potabilă, s-au construit străzi și trotuare, s-au extins liniile telefonice în judeţ și s-a mutat Gara pe actualul amplasament. În toate aceste realizări Nicu Albu s-a implicat în mod direct, ajutând cât de mult a putut.

De asemenea, primarul Nicu Albu a sprijinit apariţia publicaţiilor locale: „Mişcarea“, „Propăşirea“ și „Munca“.

Nicu Albu, cel mai destoinic primar al oraşului

Diagnosticat cu cancer, Nicu Albu s-a stins  în ziua de 31 mai 1908, la Bucureşti.

El a rămas în conştiinţa comunităţii locale și la mai bine de o sută de ani de la moartea sa, este considerat drept cel mai destoinic primar al oraşului. Posteritatea îi păstrează o amintire plină de respect şi recunoştinţă. Astfel, în memoria lui, o stradă din municipiul Piatra-Neamţ şi una dintre şcolile gimnaziale (fosta Școală nr. 10) îi poartă numele.

În incinta Parcului Zoologic „Cozla“ există un bust care îl reprezintă pe cel mai vrednic primar al oraşului Piatra-Neamţ. Bustul lui Nicu Albu, realizat din bronz, de către sculptorul român Oscar Späthe, a fost inaugurat la 30 septembrie 1923, în prezența liderului liberal Ionel I. C. Brătianu.