Cafeneaua culturală

Implicare socială – MARIA PETRARIU, artista care dă culoare și viață pereților

Implicare socială – MARIA PETRARIU, artista care dă culoare și viață pereților

Pietreanca Maria Petrariu este invitata noastră, în luna mai, la rubrica Implicare socială. Protagonista este artistă, absolventă a Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț, în anul 2014, secția pictură pe șevalet, și a Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” Iași, în anul 2017, specializarea design interior. Soție, mamă a doi copii – Zoe în vârstă de 5 ani și Rafael, de 8 ani, Maria este artistul mural care își lasă amprenta pe suprafețe mari în spații destinate copiilor și nu numai. Este de două ori câștigătoarea concursului organizat de Asociația Alucro, Can Art and Design Festival.

Implicarea sa socială vizează realizarea unor picturi care să aducă lumină și bucurie pe pereții Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, în secțiile Pediatrie și Psihiatrie. Vă invităm să urmăriți un articol despre pasiunea pentru artă, dar și despre plăcerea de a dărui din frumusețea picturii și celor din jur, în mod special celor mici.

Dacă v-am stârnit interesul, pe Maria Petrariu o găsiți în online pe pagina de facebook @Maria Petrariu, sau pe instagram, @mariart.ist.

Cine este Maria Petrariu?

Maria Petrariu: O persoană dintr-o localitate limitrofă orașului Piatra-Neamț, care, în decursul timpului, mânată de curiozitate, a deprins aptitudini artistice, în special abilitatea de a picta.

Cum a intrat arta plastică în viața ta?

Maria Petrariu: De mic copil am fost fascinată de mătușa mea care picta icoane, de mirosul culorilor și de imaginea ei la masa de lucru. Am desenat de mică și am fost încurajată și apreciată în cadrul Școlii Gimnaziale Dochia, dar abia în clasa a VII-a sau a VIII-a am avut un profesor de la care am învățat practic ce înseamnă o lucrare artistică.

De unde ai dobândit abilitățile artistice?

Maria Petrariu: Având în vedere că fiecare dintre noi se naște având acces la anumite părți ale creierului mai mult decât la altele, mânată de context am avut oportunitatea de a-mi dezvolta aceste abilități înnăscute prin foarte multă practică, dezvoltare ce încă are loc și nu se va opri niciodată prin natura a ceea ce încerc să realizez și anume o constantă îmbunătățire personală.

Ce este un artist mural?

Maria Petrariu: O persoană ce exprimă nevoile artistice punând culoare pe diferite suprafețe de dimensiuni mari. În funcție de motivație, creațiile artistice pot avea rolul de a da caracter unei locații, dacă este vorba de o lucrare pentru un client, sau de a-și manifesta propriile păreri sau trăiri.

Ce-ți place cel mai mult să lucrezi?

Maria Petrariu: Cred că fiecărui artist în parte i-ar plăcea să aibă libertate deplină de creație, ceea ce se întâmplă mult prea rar în lucrările realizate pe comandă. Personal mi-ar plăcea să am ocazia de a realiza tablouri de dimensiuni mari din materiale reciclate și picturi murale în compoziție proprie.

Creațiile tale sunt pline de viață și culoare. Putem spune că aceasta este amprenta ta?

Maria Petrariu: Până acum, cea mai mare libertate creativă am avut-o în lucrările realizate din materiale reciclate, amprenta fiind dată de imaginea și modul tehnic prin care am încercat să le vorbesc tuturor despre viziunea mea.

Care sunt cele mai atipice cerințe pentru a fi realizate pe pereți?

Maria Petrariu: Nu pot spune că am avut cereri atipice, deși mi-aș dori să fac ceva mai îndrăzneț. Probabil una dintre ele ar fi realizarea unei compoziții alcătuite din mai multe imagini pictate manual, pe ceramică, ale unei mori de vânt în stil olandez, pe un perete de 12 mp, sau realizarea unei camere de rugăciune într-un spațiu personal.

Pictezi și icoane? Ce simți în acest sens? Ai un sfânt pe care-l redai cu o plăcere aparte?

Maria Petrariu: Având în vedere că în România suntem născuți într-o societate preponderent religioasă, încă din perioada liceului am avut ocazia să realizez icoane, ceea ce mie personal îmi aduce o pace interioară în timpul procesului. Este foarte important să respectăm credințele personale, indiferent care sunt acelea.

Recent, am pictat icoanele adaptate de Irineu Protcenco: „Iată Omul” și „Tânguirea Maicii Domnului”, ce mi-au plăcut extrem de mult și le consider speciale.

Ce înseamnă lucrul cu copiii pentru tine? Cum sunt primite desenele pe față de către micuți?

Maria Petrariu: Ador să lucrez cu copii. Având ai mei copii, îmi doream să îi distrez, să îi fac să se simtă speciali, și am reușit asta întâi cu ei, apoi cu colegii lor și așa mai departe. Fac deja asta de 4 ani și pot spune că am ajuns la un nivel profesionist, iar copiii apreciază un desen reușit. Reacția lor când se privesc în oglindă e neprețuită!

Cum ai descrie implicarea ta în viața socială a comunității din Neamț?

Maria Petrariu: Mult prea puțină raportat la dorința mea de a ajuta și înfrumuseța comunitatea din Neamț. Îmi doresc de mult timp să pictez Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, dar și secția de Psihiatrie, unde am văzut că este nevoie, însă sunt convinsă că mai sunt multe alte clădiri ce merită o schimbare de imagine.

Ai pictat multe spații destinate copiilor. Cum ai descrie această experiență?

Maria Petrariu: Da, am pictat creșe, un cabinet de logopedie, grădinițe private, dar și un centru de dezvoltare personală. Întotdeauna acest tip de lucrări prin natura lor îmi creează o stare de bine, pentru că sunt picturi pe care mi le-aș fi dorit să le găsesc și eu în locurile frecventate în copilărie. Copiii se simt bine în spațiile pictate de mine, recunosc deja lucrările, iar asta mă bucură nespus.

Definește în câteva cuvinte pasiunea ta pentru artă…

Maria Petrariu: Pasiune sau înclinație ce acum s-au transformat în loc de muncă și abilitate prin care eu și familia mea ne câștigăm existența. Pasiunea pentru orice, nu doar pentru artă, în opinia mea trebuie tratată ca orice meserie dacă dorești să pui ceva pe masă, ceea ce mă duce cu gândul la cuvântul meu preferat și de care cred că are toată lumea nevoie, și anume: „reziliență”. Domeniul artei în general este foarte volatil și tocmai din acest motiv am învățat cum să îmbrățișez eșecul și timpii morți dintre lucrări și să apreciez fiecare proiect nou.

Care sunt proiectele pentru vara lui 2024 în care ești deja angrenată?

Mă veți găsi la Zilele Orașului, la Retro Party (Nechit), în Tabăra de vară a Bisericii Dochia – „Călători prin lumea satului” – ca profesor de pictură, la cât mai multe festivaluri, dar și la Marea Mișcare, din 6-8 septembrie.

Interviu realizat de
Oana-Talida COZMA