Cafeneaua culturală

Interviu – SVETLANA BIVOL, directoarea Filarmonicii din Chișinău: ,,La 5 anișori, MUZICA a devenit VIAȚA mea”

Luna mai aduce în fața cititorilor noștri o invitată de peste hotare. Muzicologul Svetlana Bivol este directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, președinte al Uniunii Muzicienilor din Moldova și Maestru în Artă. 

Luna aceasta, artista, originară din Chișinău, a strâns în buchetul vieții 65 de ani. Svetlana Bivol a absolvit Școala specială de muzică „Eugen Coca”, la specialitățile vioară și muzicologie. Mai apoi a continuat studiile, în perioada 1977-1982, la Institutul de Stat al Artelor, specialitatea muzicologie. A urmat numeroase stagii de perfecționare în domeniul managementului în artă, inclusiv la Institutul de Arte Dramatice de Stat din Moscova (1994), în Statele Unite ale Americii (2000), Canada (2002), etc.

Despre rezultatele sale profesionale remarcabile, dar și despre omul frumos – Svetlana Bivol, vă invităm să citiți în rândurile următoare.

Ce reprezintă Filarmonica pentru dumneavoastră? Putem să o numim o a două familie?

Svetlana Bivol: Filarmonica pentru mine chiar este o a două familie, casă, deoarece încă din liceu veneam foarte des la concertele educative și nu numai. Acolo m-am format ca muzician. Încă din studenție am fost invitată să activez în calitate de lector-muzicolog la Filarmonică, unde timp de 10 ani am organizat și prezentat circa 5.000 de concerte tematice, jubiliare, educative, guvernamentale, camerale, simfonice, vocal-simfonice, etc. Din 2003 activez în calitate de director general al Filarmonicii și bineînțeles că familia prietenoasă a acestei instituții de mare prestigiu îmi este o a două familie.

Cum a intrat muzică în viața dumneavoastră? E vreo moștenire de familie sau pur și simplu un dar de la Dumnezeu, pe care ați avut posibilitatea să-l fructificați?

Svetlana Bivol: Muzica a intrat în viața mea la 5 ani, foarte întâmplător. Am fost selectată de o comisie de specialiști încă din grădiniță și recomandată pentru Liceul de muzică „Eugen Coca” (actualmente liceul „Ciprian Porumbescu”), unde am studiat vioara, iar din clasele de liceu, și muzicologia. Apoi am absolvit Conservatorul „G. Musicescu”, la specialitatea muzicologie. Deci de la 5 anișori, MUZICA a devenit VIAȚA mea.

Cum s-a derulat parcursul profesional de-a lungul timpului? Considerați că oamenii ajung exact acolo unde trebuie să fie și nimic nu este întâmplător?

Svetlana Bivol: Cred că am fost ghidată prin viață și carieră de Bunul Dumnezeu. Nu cred că am făcut ceva special ca să ajung acolo unde sunt, dar acele labirinturi ale vieții profesionale, trecute prin Filarmonică, Ministerul Culturii (1990 -1998),Teatrul de Operă și Balet (1998-2002) și din nou Filarmonică (2003 până în prezent) mi-au marcat personalitatea și m-au călit că om.

Sunteți de mai bine de 20 de ani la cârma Filarmonicii de Stat ,,Serghei Lunchievici” din Chișinău. Dacă ar fi să faceți o retrospectivă asupra acestor ani, cum i-ați descrie?

Svetlana Bivol: Anii tumultoși și deloc ușori din Filarmonică au fost foarte diverși, cu provocări, emoții, trăiri, experiențe de neuitat, cu un impact foarte puternic, cu întâlniri cu mari vedete ale muzicii universale, cum sunt: Leontina Văduva, Maria Bieșu, Mihail Muntean, Alexander Paley, Alexandr Anisimov, Patrick Strub, Octavio Calleya, Gabriel Croitoru, Cornel Țăranu, etc.

Întotdeauna am fost deschiși pentru experimente artistice incitante, cum ar fi interpretarea în versiune de concert a operei lui R. Wagner „Tristan și Izolda”, prezentate cu succes la Chișinău, Iași și Luxemburg, battle-urile orchestrei simfonice cu orchestra „Lăutarii”, programele simfo-rock, cu o formație din Ucraina, participările la cele mai importante evenimente guvernamentale sau Concertul festiv pentru participanții „Summitului Comunității Politice Europene”, desfășurat pe 31 mai 2023, la Chișinău.

La Filarmonică au luat naștere frumoasele festivaluri „Tinerii pentru Moldova”, „Vocaliză de toamna”, „Saxstory”. De asemenea, am organizat turnee memorabile în Italia, Grecia, Elveția, Luxemburg, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia și România.

Echipa managerială a Filarmonicii este compusă din Agnesa Rusu – director adjunct, Marian Starcea – director artistic, Mihail Agafița – cond. art. și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice, Ilona Stepan – cond. art. și prim-dirijor al Capelei Corale „Doina”, Petre Neamțu – conducătorul Orchestrei de muzică populară „Folclor”, Eugen Negruță – liderul formației „Concertino acordion band”. Toate colectivele artistice, fiecare cu specificul său, mă inspiră și mă motivează mereu pentru idei noi, concepte interesante, pentru produse artistice inedite, pe care le oferim cu multă generozitate publicului nostru drag.

Cum este proiectat anul 2024 pentru Filarmonică ?

Svetlana Bivol: Anul 2024 a început frumos, cu proiecte de anvergură: „O mică aventură Marele Mozart” pentru copiii din toată Republica Moldova, „Terapia prin muzică” – în parteneriat cu Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Festivalul „Mărțișor”, precum și participarea cu programul „Latino Simfonic”, în prima ediție a Festivalului „SimphOpera”, din Suceava. Avem planificate mai multe evenimente de importanță majoră, cum ar fi „Gala Puccini” – în parteneriat cu Ambasada Italiei la Chișinău, Festivalul „Nopțile pianistice” – în parteneriat cu Alianța Franceză din Chișinău, mult așteptata participare la „Vacanțe muzicale” de la Piatra-Neamț, din 7 iulie.  Cu drag vom participa și la Festivalul „Crescendo”, din Cahul, Festivalul „G.Enescu”, din Botoșani, și la premiera „Missa Tango”, de M. Palmeri, cu solista Ljubica Vranes din Serbia, etc.

Cum vedeți colaborările cu Centrul pentru Cultură ,,Carmen Saeculare” și proiectul ,,Vacanțe muzicale”, la care ați participat în ultimii ani?

Svetlana Bivol: Festivalul „Vacanțe muzicale” este un for artistic de mare prestigiu și anvergură, care cuprinde toate genurile muzicii și pentru noi este foarte importantă participarea! Acest eveniment este așteptat cu nerăbdare de publicul meloman din România. Ne bucură foarte mult că am avut ocazia să etalăm talentul formațiilor filarmonicii: Orchestra Simfonică, „Concertino acordion band”, Orchestra de muzică populară „Folclor”. La fel ne impresionează longivitatea și diversitatea acestui minunat festival. Felicitări și mulțumiri mari doamnelor Carmen Nastasă și Mihaela Spiridon pentru atitudine, dedicație și implicare plenară în organizarea acestui eveniment unicat.

 Ce vă împlinește ca femeie?

Svetlana Bivol: Pe mine mă inspiră și motivează familia mea frumoasă – soțul care este medic, dar mă înțelege perfect, feciorul, care este economist, dar are studii muzicale și un suflet de artist, nora și nepoțelul meu drag. La fel mă ajută foarte mult Măria Sa Muzica și, bineînțeles, familia Filarmonicii.

Să fii bunică e o stare absolut aparte, e o mare binecuvântare de la Dumnezeu, e o fericire de nedescris. Comunicarea permanentă cu ,,dulceața mea” mă face mai puternică, mai împlinită și tare fericită.

Ce iubiți cu tot sufletul în afară de muzică?

Svetlana Bivol: Sunt foarte pasionată de călătorii! Mi-a cultivat această dragoste pentru călătorii tatăl meu, care o lună în vacanța de vară ne plimba cu mașina prin toate ex-republicile sovietice. La fel, îmi plac la nebunie florile! Cred că la pensie, am să mă dedic acestei ocupații extraordinare, aranjamentele florale.

Dacă ați avea posibilitatea să schimbăți ceva în viața dumneavoastră, ce ați schimba?

Svetlana Bivol: Nu cred că aș schimba ceva radical. Îmi place foarte mult ceea ce fac, sunt împlinită în familia mea minunată, mă inspiră nespus de mult întâlnirile cu oamenii interesanți, cu care comunic grație genului de activitate.

Dar cred că mi-ași dori ca Republica Moldova să aibă o instituție de concert, o filarmonică nouă și performantă, pe care ne-o dorim enorm noi, toți muzicienii din Moldova, și, bineînțeles, publicul nostru devotat.

Interviu realizat de
Oana-Talida COZMA