Tradiții

Meșteșug Tradițional – COSTI LUNGU

Meșterul baltagelor și toiegelor ciobănești de la Humulești

În plină pandemie de coronavirus, l-am găsit pe Constantin Lungu, Costi, cum îi spun prietenii și apropiații, în atelierul său, organizat în casa proprie, la Humulești – Neamț. Costi este președintele Asociației Meșterilor Populari din Ținutul Neamț și organizează frecvent activități și târguri pentru meșterii populari din zona Moldovei, dar și din întreaga țară. Fiind singurul meșter popular din țară care realizează bâte, baltage și toiege ciobănești, a reînviat cu drag acest meșteșug străvechi, aplicând foițe de cositor pe lemn.

Un meșteșug dobândit în urmă cu 20 de ani

„Eu m-am apucat de meșteșugit acum 20 de ani. Făceam măști, toiege și bâte ciobănești dar neornate, doar încrustate cu cuțitul. Eram la primul târg mai important la care participam, la Muzeul Astra din Sibiu, și am avut privilegiul să-l cunosc pe domnul profesor Bucur. Acesta m-a luat în magazia muzeului, acolo unde nu intră prea multă lume, și mi-a arătat bâtele pe care le au ei. Au o colecție foarte mare și am văzut bâte și toiege de fală, că așa se numesc acestea care sunt ornate cu foiță de cositor“, a explicat meșterul nemțean.  

Creațiile lui Costi Lungu au ajuns în multe colțuri din țară și au fost expuse cu succes și la Praga sau Berlin.

Meșterul povestește că „Nu trebuie să fii cioban ca să faci o bâtă, dar cred că e foarte important pentru mine faptul că am mers la stână. Am făcut o bâtă și m-am dus să întreb, Nea Vasile, e bine, nu e bine? M-a încurajat că nu am greșit flagrant, sau dacă am greșit am putut să corectez. Am fost deschis la sfaturile primite, chiar și de la muzeografi“.

Etapele de lucru în prelucrarea lemnului

Alegerea lemnului este o etapă extrem de importantă în realizarea bâtelor, a toiegelor și baltagelor de bună calitate.

„La stână, ciobanul de rând care păștea oile nu avea voie să aibă decât  un băț sau un toiag din lemn moale, alun sau tei, dar mai mult alun în zona noastră. Cu alunul se lucrează foarte ușor. Numai baciul, șeful de stână, avea voie să aibă toiagul cu o mică bâtă la capăt din lemn de corn. Cel care păștea oile nu avea voie să aibă toiagul din lemn de corn, pentru că este un lemn foarte dur, foarte tare și dacă atingea animalul, putea să îl omoare. Eu lucrez cu lemn de corn, care este foarte greu, dar este spectaculos. Am renunțat la alun“, a mai povestit meșterul.   

Fierberea în zer de oaie

Înainte de a fi ornat, lemnul trece printr-o serie de etape. Acesta se curăță de coajă și se fierbe în zer de oaie, așa cum făceau strămoșii noștri, utilizând o tehnică de la stână. Apoi, urmează o etapă în care lemnul se îndreaptă ,,la cuie“. Pentru realizarea unui baltag încrustat cu motive tradiționale, meșterul a destăinuit că lucrează până la o săptămână. Referitor la ornamentele pe care le aplică, Costi Lungu a povestit: „Motivele principale în tradiția populară sunt soarele și crucea. La bâtele ciobănești, crucea este obligatorie, la tot ceea ce am văzut încrustat. Apoi soarele și încrustările triunghi, «gură de lup» se numesc ele, sunt ca niște dinți de lup stilizați. Ciobanii vechi mai aveau încrustat, an de an, numărul de oi, de miei, mai mari sau mai mici, după o numărătoare știută de ei. Văzând motivele acestea, le folosesc și eu frecvent pe bețele mele“.

Aplicarea foiței de cositor

În ultima etapă de lucru, meșterul aplică foița de cositor, iar cu un cui foarte fin sunt realizate modelele. Urmează baterea cu ciocanul pentru ca foița să adere mai bine la lemn. „Înainte de această operațiune, eu afum lemnul sau aplic un baiț pentru contrast. Cositorul fiind deschis, argintiu la culoare, dă bine pe un lemn afumat. Cositorul este turnat, eu îl întind pe un calandru și-l aduc la o dimensiune de un milimetru și jumătate grosime și este ca argintul. Mai apoi, aplic o peliculă de lac, să nu oxideze în timp. În rest, nu e mare lucru, este tehnica străveche, partea cu lacul am inventat-o eu și pentru că la noi clima este un pic mai acidă, am observat că ploile pătează, iar lacul este ca un mic secret“, a completat iscusitul meșter.

Toiegele, bâtele de stână confecționate de meșterul popular Costi Lungu pot fi achiziționate de oricine, însă baltagele ornate cu foiță de cositor ajung de obicei la colecționarii din țară sau peste hotare.