Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Gogoșari cu conopidă, în sos dulce acrișor

În plină toamnă, rubrica „Neamțul în bucate“ vine în atenția cititorilor noștri cu o rețetă savuroasă de gogoșari cu conopidă, în sos dulce acrișor. 

În această perioadă, toate gospodinele pregătesc cu sârg cămara, iar deliciosul preparat poate fi degustat în sezonul rece alături de friptură sau chiar la micul dejun.
Chef Ciprian Țărnă, de la braseria Tradițional Chip&Ali, gătește alături de noi și de această dată.

Iată ingredientele necesare pentru o porție de preparat de 2,5 kg:

  • 1 kg conopidă;
  • 1 kg gogoșari;
  • 400 gr pastă de tomate;
  • 100 ml ulei;
  • 3-4 foi de dafin;
  • 1 plic piper boabe;
  • 250 ml oțet;
  • 1 l apă;
  • 20 gr sare;
  • 50 gr miere de albine;
  • 2 căței de usturoi.

Pentru a pregăti salata, spălăm legumele, porționăm conopida buchețele, iar gogoșarul se taie fâșii. Între timp pregătim un sirop din oțet, apă, foi de dafin, piper, usturoi, sare și miere de albine. Acesta va fierbe la foc moderat, iar când va da primul clocot adăugăm conopida și gogoșarul. Încă 10 minute vor fierbe, până se frăgezesc legumele. Între timp, în uleiul încins stingem pasta de tomate, peste care, mai apoi, adăugăm doar siropul în care au fost pregătite legumele, timp de 15-20 minute. După ce se obțin gustul și consistența dorite, completăm cu legumele. Întreaga compoziție va fierbe încă 5 minute până se vor întrepătrunde toate gusturile.

Pentru o bună conservare, borcanele sterilizate în prealabil se marinează la cuptor, într-o baie de apă, timp de 10 minute, la o temperatură de 140 de grade.

Gustosul preparat este păstrat în cămară, pentru a fi servit pe timp de iarnă ca salată la diverse preparate pe bază de carne.

Poftă bună și spor la gătit!

Rețetă realizată cu sprijinul Tradițional Cip&Ali, 0745.069.271

Autor articol:  Oana-Talida COZMA
Foto: Octavian POPA