Practic

NEAMȚUL ÎN BUCATE: Plăcinte poale-n brâu

Ce spuneți dacă pregătim împreună un delicios desert tradițional? În acest număr, de toamnă, al revistei CoolT Neamț, vom savura plăcinte poale-n brâu, după o rețetă din zona Borleștiului.  

Înainte să ne apucăm de bucătărit, ar fi bine să știți că denumirea de „poale-n brâu“ vine de la femeile care purtau catrință. Pentru a fi mai lejere în mișcări când găteau și făceau treabă, își ridicau colțul catrinței și îl prindeau în brâu. Tradiția spune că plăcintele „poale-n brâu“ se făceau cu brânză de burduf  îndulcită cu zahăr. ,,Poalele-n brâu“ cu brânză dulce au fost adaptate după vremurile mai actuale și sunt servite cu succes ca desert.

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 3 ouă
  • 400 ml zer călduț
  • 100 ml ulei
  • 200 gr zahăr
  • 1 cub mic de drojdie
  • 100 gr unt
  • 1 esență vanilie
  • 1 linguriță sare

Ingrediente necesare pentru compoziție:

  • 1 kg brânză de vaci
  • 3 ouă
  • 150 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • coaja de la o lămâie
  • 1 vârf de sare
  • 1 esență de vanilie

Cum se pregătește?

Se dizolvă drojdia în apă călduţă, timp de 10 minute şi se amestecă cu 2 linguri de zahăr.

Apoi, se amestecă zerul călduț cu untul, ouăle, uleiul, restul de zahăr şi esența de vanilie. Se adaugă un praf de sare şi drojdia dizolvată, apoi se încorporează făina treptat şi se frământă bine aluatul, până devine un pic poros.

Se unge un castron mare cu ulei, se pune bila de aluat, acoperită cu un strat de ulei şi se învelește cu un prosop. Se lasă la dospit aproximativ o oră, până se dublează în cantitate.

Se pregăteşte umplutura de brânză, amestecându-se cât mai omogen toate ingredientele.

Aluatul dospit se rupe în mai multe bile de forma unei mingi de tenis.  Rând pe rând, bilele de aluat se întind cu un făcăleţ, iar apoi se umplu cu cremă de brânză şi se împăturesc de colţuri și se presează deasupra, ca un plic.

Amestecaţi oul pentru uns şi daţi pe deasupra plăcintelor cu o pensulă de gătit. Acest procedeu este obligatoriu, în caz contrar, se vor desface la copt.

Se dau poalele-n brâu la cuptor pentru circa 40 de minute, la o temperatură de 160 grade, după care se pudrează cu zahăr.

Poftă mare!

Rubrică realizată cu sprijinul
restaurantului Dor de Han